Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žene (39) sa celiakia vymkla spod kontroly: Podstúpila očistu čreva, prakticky sa zabila

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Lekár odhalil šokujúci prípad ženy, ktorej mozog úplne odumrel po tom, ako sa jej celiakia vymkla spod kontroly. Žena podstúpila veľmi populárnu očistu hrubého čreva, kvôli ktorej vypila liter sójovej omáčky za dve hodiny. Mala totiž podozrenie, že sa ju snaží otráviť vláda.

Jedna z lekárskej epizód na kanáli YouTube s názvom Chubbyemu prezentuje 39-ročnú ženu pomenovanú ako CG, ktorá prišla do nemocnice s rýchlo sa zhoršujúcim duševným stavom. Pár hodín pred vyhľadaním lekárskej pomoci totiž vypila liter sójovej omáčky za dve hodiny, aby očistila svoje hrubé črevo od nebezpečných toxínov. 

Žene (39) sa celiakia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

CG na tom ale nebola dobre už pred "očistou". V priebehu posledných troch týždňov schudla 11 kíl a pred šiestimi mesiacmi začala s diétou, ktorá pozostávala z bieleho chlebu a konzerv pre ryby. Nedávno ju prepustili zo psychiatrickej liečebne, podľa všetkého trpí neliečiteľnou paranoidnou schizofréniou. Bola totiž psychoticky presvedčená, že sa ju snaží vláda otráviť, preto musí podstúpiť "očistnú kúru". Po vypití veľkého množstva sójovej omáčky cítila, ako sa jej rozbúšilo srdce. "Odolala nutkaniu napiť sa vody. V priebehu polhodiny, ako šoférovala naspäť domov, odstavila auto na krajnici a začala plakať," uviedol lekár známy pod menom Bernard, ktorý YouTube kanál prevádzkuje.

Keď sa CG dostala domov, potácala sa a nezrozumiteľne mrmlala. Napokon skolabovala. Bola urýchlene odvedená do nemocnice, kde ju museli lekári kvôli zástave srdca resuscitovať. Žena s najväčšou pravdepodobnosťou trpela akútnou hypernatrémou, čo znamená, že mala veľmi vysokú hladinu soli v krvi. 

Žene (39) sa celiakia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bernard vysvetlil, že nebezpečná očistná výzva so sójovou omáčkou je iba spolovice založená na pravde. Na internete je uvedené, že výzva očistí hrubé črevo "evakuovaním celého tela od toxínov". "Pravdivá časť mýtu je tá, že všade, kde je sodík, tam prúdi aj voda," vysvetlil odborník. Pacientka si myslela, že sójová omáčka zostane len v jej črevách, kde sa neskôr dostanú aj toxíny z jej tela. K žiadnemu prečisteniu organizmu však nedošlo. V dôsledku vysokého obsahu soli v sójovej omáčke sa začala vysávať voda z ostatných orgánov a svalov. Soľ sa čoskoro dostala do mozgu, čo spôsobilo jeho zmrštenie a trvalé poškodenia. Lekári zakročili pomocou glukózovej infúzie. Bunky v ženinom tele cukor z infúzie absorbovali a následne došlo k zriedeniu krvi. Aj po liečbe CG vykazovala známky straty vedomia. O štyri dni neskôr konečne otvorila oči. Nedokázala sa pohybovať, prehĺtať ani hovoriť. Lekári jej diagnostikovali centrálnu pontínovú myelinolýzu, formu poškodenia nervových buniek.

Bernard nechápe, ako žena dokázala vypiť celú sójovú omáčku. "Takmer žiadny ľudský organizmus nedokáže vstrebať toľko soli bez varenia," zamýšľa sa. CG má zrejme vlastnosť, ktorá jej pomohla oddeliť vedomie od činnosti. Bernard ďalej veril, že CG trpela nediagnostikovanou celiakiou, ktorá sa prejavuje ako psychóza a bludná porucha. Mikroskopické vyšetrenie napokon ukázalo atrofiu, teda bežný znak celiakie.

Viac o téme: OtravaCeliakiaSójová omáčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu