Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bol to jeden z najsenzačnejších procesov svojej doby: Žena zomrela po 28 rokoch v kóme, jej manžel...

Martha von Bulowová Zobraziť galériu (2)
Martha von Bulowová (Zdroj: Youtube/msnb.com)

NEW YORK - Pred desiatimi rokmi, 6. decembra 2008, zomrela po 28 rokoch v kóme Američanka Martha "Sunny" von Bulowová. Bola manželkou známeho právnika Clausa von Bulowa, ktorý bol najskôr usvedčený, že sa ju pokúsil zabiť, ale neskôr ho obvinenia zbavili. Išlo o jeden z najsenzačnejších procesov 80. rokov minulého storočia.

Žena, ktorej prvým manželom bolo rakúske knieža, bola v roku 1980 nájdená v bezvedomí v kúpeľni svojho domu v Newporte. Jej život sa podarilo zachrániť, ale už nikdy nenadobudla vedomie. Zomrela v súkromnom sanatóriu v New Yorku. Claus von Bulow bol obvinený, že sa ju dvakrát pokúsil zavraždiť injekciou inzulínu. Nakoniec sa tak ale nepreukázalo. Stále žije, má 92 rokov. 

Prokurátori počas procesu tvrdili, že von Bulow sa pokúsil manželku zabiť kvôli dedičstvu a možnosti otvorene žiť so svojou milenkou. Obhajoba naopak vykresľovala Marthu, trpiacu cukrovkou, ako alkoholičku a osobu závislú na liekoch. Deti von Bulowovej z prvého manželstva donútili Clausa, aby sa vzdal dedičstva vo výške 25 miliónov dolárov, rozviedol sa, odišiel zo Spojených štátov a nikdy nespeňažil svoj príbeh. Dodnes ale dostáva ročnú rentu vo výške 120-tisíc dolárov zo špeciálneho fondu, ktorý spravoval Marthin majetok. 

Von Bulow s dcérou (vľavo) a svojou milenkou Andreou
Zobraziť galériu (2)
Von Bulow s dcérou (vľavo) a svojou milenkou Andreou  (Zdroj: profimedia.sk)

Táto dráma bola aj sfilmovaná pod názvom Zvrat šťasteny v roku 1990. Hlavné úlohy si v nej zahrali Glen Close a Jeremy Irons. 

Viac o téme: KómaVraždaMartha von bulow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu