Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrozivé detaily smrti misionára, ktorého zabili domorodci: Prvý šíp trafil Bibliu, potom už neunikol

John Allen Chau Zobraziť galériu (3)
John Allen Chau (Zdroj: Instagram/johnachau)

DILLÍ - Mladý Američan, ktorého minulý týždeň zabili príslušníci izolovaného indického kmeňa Sentinelov, chcel medzi nimi šíriť kresťanstvo. Poznámky o zmysle výpravy na odľahlý ostrov Severný Sentinel, ktorý je súčasťou indického súostrovia Andamany a Nikobary, boli nájdené v denníku Johna Allen Chaua.

Sentinelčania, ktorí na ostrove žijú, sú jedni z posledných ľudí na svete nedotknutí modernou civilizáciou. Praktizujú život ako v dobe kamennej, živia sa ako lovci a zberači a bránia sa akémukoľvek kontaktu s cudzincami. Tí, ktorí sa priblížia, bývajú terčom útokov domorodého obyvateľstva. 

Dvadsaťsedemročný John Allen Chau sa na ostrov vydal aj napriek tomu, že indická vláda označuje Severný Sentinel za chránenú oblasť a prístup tam zakazuje. Najprv si najal rybársky čln, neďaleko ostrova potom presadol na kanoe, na ktorom 15. novembra sám doplával k pobrežiu. Indická polícia uviedla, že úrady zadržali sedem rybárov, ktorí mladíka nelegálne do blízkosti ostrova minulý štvrtok dopravili. John priviezol Sentinelčanom darčeky, napríklad futbalovú loptu aj ryby. "Volám sa John. Milujem vás a Ježiš vás tiež miluje. Nesiem vám nejaké ryby!" volal vraj na ostrovanov pri príchode. 

Hrozivé detaily smrti misionára,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/johnachau)

Domorodci však po ňom začali strieľať z luku a jeden zo šípov prebodol jeho Bibliu. Američan sa teda vrátil na loď rybárov a poznatky si zapísal do denníka. Nasledujúci deň, v piatok 16. novembra, sa vypravil na ostrov znova. Z tejto cesty sa už nevrátil. Rybári polícii vypovedali, že na Chaua sa na ostrove zniesla spŕška šípov. Jeho telo Sentinelčania potom pochovali na pobreží do piesku. Indické úrady teraz zvažujú spôsoby, ako telo mŕtveho z ostrovov odviezť. Radia sa pritom s antropológmi a ďalšími expertmi. "Možno sa vám zdá, že sa správam pochabo, ale myslím si, že má zmysel šíriť slovo božie medzi týchto ľudí," napísal John svojim rodičom pred osudnou výpravou. "Prosím, nehnevajte sa na nich či na Boha, ak ma zabijú," dodal. 

Hrozivé detaily smrti misionára,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/johnachau)

Súostrovie Andamany a Nikobary sa nachádzajú v Bengálskom zálive a tvorí ich reťaz viac ako 550 odľahlých ostrovov. Sentinelčania žijú na malom zalesnenom ostrove Severný Sentinel a sú aj pre odborníkov veľkou neznámou, pretože tento kmeň sa cudzincov dôsledne stráni. Presný počet Sentinelčanov nie je známy. Odhady sa pohybujú od menej ako 40 cez 250 až k 500.

Viac o téme: VraždaSeverný sentinelJohn Allen Chau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu