Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Preženiete to občas s alkoholom? Toto vám hrozí, ak dostanete opilecké okno!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - V poslednom čase sa v médiách dosť pretriasa otázka opileckej straty pamäti známej ako "opilecké okno". Ale čo to naozaj znamená z hľadiska mozgových procesov a ako bežné niečo také je - predovšetkým medzi mladými ľuďmi? Spravodajský server BBC News pripravil niekoľko základných faktov.

VIDEO Nahý Čech sa bláznil vo fontáne, lovil mince a pil víno: Priznanie muža odrovnalo i policajtov

Okno nastáva, keď mozog nie je dočasne schopný zaznamenávať spomienky. Môže ho spôsobiť pitie, pretože alkohol narúša činnosť podmozgovej žľazy a tlmí až brzdí jeho schopnosť vytvárať dlhodobé spomienky. "Je to ako časť vymazaného záznamu na páske," hovorí Aaron White z amerického Národného ústavu pre zneužívanie alkoholu a alkoholizmus.

Ostatní si nemusia byť vedomí toho, že je niekto iný uprostred takéhoto okna. Pri štúdiách tohto fenoménu si boli osoby, ktoré tento druh výpadku postihol, schopné vybaviť si veci, ktoré sa stali pred niekoľkými minútami, a dokonca aj vykonávať jednoduché výpočty. Avšak o pol hodinu neskôr už nevedeli, že sa čokoľvek z toho odohralo.

Preženiete to občas s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pre pijanov je prekvapivo ľahké dostať sa do bodu, kedy sa im prestanú ukladať spomienky. V štúdii viac ako 1000 vysokoškolákov viac ako dve tretiny - 66,4 percenta - uviedli, že zažili najmenej jedno podobné okno. Ďalšia analýza s viac ako 4600 účastníkmi zistila, že 52 percent mužov a 39 percent žien zažilo v živote najmenej jedno okno, zatiaľ čo 21 percent mužov a 11 percent žien zaznamenalo tri alebo viac za rok.

Nie každý má okno po rovnakom počte drinkov. Jedna štúdia zistila, že frekvencia, s akou sa ľudia všeobecne počas posledného mesiaca opili, je rizikovým faktorom pre to, či niekto z nich zažije okno.

Tento jav niektorých ľudí postihuje viac ako iných. Ženy ich hlásia častejšie ako muži a zdá sa, že je v nich aj dedičná zložka. V jednej analýze pijani, ktorí uviedli, že ich matky mali problémy s alkoholom, častejšie hlásili opilecké okná než tí, ktorých matky alkoholu neholdovali. Aj v tomto prípade existujú rozdiely medzi pohlaviami. Muži, ktorí uviedli, že ich matka mala problém s pitím, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť opileckého výpadku pamäti než ženy, ktoré uviedli to isté.

Nezodpovedný študentský život vyvolal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pretože počas rokov dospievania a v prvých rokoch po dvadsiatom roku veku sa mozog ešte stále vyvíja, môže silné pitie v adolescencii viesť k zmenám na mozgu.

Opilecké okno je prediktívnym faktorom ťažkostí s políciou a poškodzovaním majetku. Je to rizikový faktor pre ďalšie negatívne následky pitia od zmeškaných schôdzok až po zranenia. Zvyšuje predovšetkým u žien riziko "nechceného a nebezpečného sexuálneho správania, ktoré dotknutá osoba neskôr bude ľutovať".

Ženám, ktoré boli v minulosti sexuálne napadnuté, tiež hrozí vyššie riziko, že sa počas opileckého okna opäť stanú obeťou. Avšak to môže viesť k Hlave XX - niekto, kto má okno, je zraniteľnejší voči sexuálnemu útoku, ale zároveň niekto, kto má okno, nie je zvyčajne vnímaný ako spoľahlivý zdroj informácií o tom, čo sa stalo.

Viac o téme: AlkoholOknoOpicaOpitosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu