Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci zadefinovali štyri typy osobnosti: Väčšina ľudí zrejme zapadne hneď do tej prvej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EVANSTON - Vedci z Northwestern University v americkom Illinois zadefinovali štyri typy osobnosti a sú presvedčení o tom, že každý z nás zapadá do jednej z týchto kategórií. K takýmto výsledkom sa dopracovali po vyhodnotení dotazníkov, na ktoré odpovedalo 1,5 milióna respondentov z celého sveta.

Napriek tomu, že je každý z nás iný, americkí vedci tvrdia, že existujú iba štyri typy osobnosti. Vyplynulo to z ich výskumu, v rámci ktorého museli respondenti vyplniť štyri dotazníky obsahujúce od 44 do 300 otázok. Po spracovaní výsledkov vznikli tieto štyri kategórie: priemerný, rezervovaný, sebestačný a vzor.

Vedci zadefinovali štyri typy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Respondenti v dotazníkoch hodnotili svoj vzťah k piatim charakterovým prvkom, ako sú otvorenosť, svedomitosť, extrémizmus, prívetivosť a neurotizmus. Z výsledkov napríklad vyplynulo, že vzory sú dobrí vodcovia, sebestační ľudia sú málo otvorení, rezervovaní sú veľmi prívetiví a svedomití a priemerní ľudia sú zas málo prívetiví a neurotickí. 

Experti odhalili, ktorá flirtovacia technika na zoznamke skutočne zaberá: A TOMUTO sa zas vyhnite!

Podľa výskumného tímu, ktorý stojí za touto štúdiou, zistené výsledky spochybňujú všetky doteraz existujúce a uznávané klasifikácie osobností v psychológii. "Ľudia sa pokúšali klasifikovať typy osobnosti už od čias Hippokrata, ale predchádzajúca vedecká literatúra zistila, že je to nezmysel," uviedol spoluautor William Revelle. "Typy osobnosti existovali iba v literatúre, ktorú možno považovať za svojpomocnú a nemala by mať miesto vo vedeckých časopisoch," dopĺňa kolegu vedúci štúdie Luís Amaral. Predchádzajúce pokusy boli totiž podľa neho založené na malých výskumných skupinách a vznikali výsledky, ktoré nebolo možné opakovať s väčším množstvom ľudí. Teraz ale môžu vedci oslovovať ľudí aj cez internet, čo výskum značne uľahčuje a taktiež viac legitimizuje. 

Viac o téme: ŠtúdiaTyp osobnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu