Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci rozlúštili záhadný list, ktorý pred 300 rokmi napísala mníška: Mala byť posadnutá diablom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MISTERBIANCO - List napísaný mníškou, ktorá bola pred viac ako tristo rokmi údajne posadnutá satanom, sa nakoniec podarilo preložiť. Riaditeľka vedeckého centra Ludum, kde rukopis dešifrovali, ale hovorí o psychickej poruche jeho autorky a popiera súvislosť s diabolským posolstvom.

Obsah listu, ktorý v roku 1676 napísala rehoľná sestra Maria Crocifissa della Concezione v kláštore v meste Palma di Montechiaro na Sicílii, bol ešte donedávna záhadou. Podľa historických zdrojov ho mníška, ktorá žila v kláštore od svojich pätnástich rokov, napísala počas jedinej noci. Ráno ju našli špinavú od atramentu a správala sa ako posadnutá diablom.

Údajne tvrdila, že ide o posolstvo, ktoré je súčasťou Luciferovho plánu obrátiť ju proti Bohu a presvedčiť ju, aby slúžila zlu. Celý list jej mal nadiktovať sám diabol. List bol napísaný zmesou rôznych jazykov a obsahoval prvky archaickej abecedy, ktorú sa viac ako tri storočia snažili rozlúštiť mnohí, ale vždy bezvýsledne. Nakoniec sa to podarilo použitím špeciálneho programu vo vedeckom centre Ludum v Mirterbianco na Sicílii.

"Počuli sme o softvéri, ktorý je využívaný spravodajskými službami na kódovanie. Pripravili sme ho tak, že sme do neho vložili starodávnu grécku, arabskú a ruskú abecedu s prvkami latinčiny, aby sme odhalili niektoré písmená, a fungovalo to," uviedla riaditeľka centra Daniele Abateová. List opisuje Boha, Ježiša a Ducha Svätého ako vyčerpaných. Boh v ňom uvádza, že môže oslobodiť smrteľníkov, ale "tento systém nepracuje pre nikoho". V liste sa ďalej píše, že Boh bol vynájdený človekom a odkazuje aj na rieku Styx, ktorá podľa gréckej mytológie tvorí hranicu medzi životom a podsvetím. 

Vedci rozlúštili záhadný list,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Abateová sa k jeho obsahu stavia skepticky a neverí, že sestra Mária bola niekedy posadnutá satanom. "Pravdepodobne trpela schizofréniou, a preto tvrdila, že sa zhovárala s diablom. A bola veľmi dobrá v jazykoch, čo jej umožnilo vymyslieť takýto zložitý kód."

Viac o téme: ListMníškaDiabolZáhada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu