Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pre bezdomovca vyzbierali 400-tisíc, teraz nastal veľký ZVRAT: Ľudia chcú vedieť pravdu!

Kate a Johny ešte minulý rok Zobraziť galériu (3)
Kate a Johny ešte minulý rok (Zdroj: Twitter/ABC News)

PHILADELPHIA - Slušná suma peňazí pre bezdomovca, ktoré pre neho ľudia vyzbierali na nové bývanie, je momentálne predmetom záujmu jeho právnikov. Podľa nich sa totiž zakladatelia fondu až príliš vložili do role správcov vyzbieraných financií a zneužili dôveru muža z ulice. Oni však tvrdia niečo úplne iné.

Minulý rok v októbri zapĺňal sociálne siete dojímavý príbeh Johnyho Bobbitta, ktorý obetoval posledných dvadsať dolárov a daroval ich  Kate McClureovej, keď zostala bez benzínu na diaľnici Interstate 95. Práve Kate a jej priateľ Mark D'Amico sa neskôr z vďačnosti rozhodli pre bezdomovca založiť fond na podporu jeho bývania na stránke Gofundme.com. Príbeh dojal ľudí zo všetkých kútov sveta a suma vyzbieraných peňazí narástla na slušných 402 000 dolárov (347 000 eur). K Johnymu sa však dostalo iba 75 000 dolárov, a preto si najal právnika Chrisa Fallona. Ten tvrdí, že jeho klient bol okradnutý a teraz preto bojuje o peniaze, ktoré ľudia venovali bezdomovcovi. "Ak totiž odrátame čiastku 30 000 dolárov,ktoré si stiahol prevádzkovateľ fondu, nášmu klientovi chýba ešte približne 300 000 dolárov. 14 000 prispievateľov určite veľmi zaujíma, prečo si zakladatelia fondu tieto peniaze nechali," vyhlásil právnik. 

Pre bezdomovca vyzbierali 400-tisíc,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gofundme.com)

Kate a Mark ale tvrdia, že peniaze zadržiavajú Johnovi len preto, lebo napriek ponúknutej pomoci sa vrátil naspäť na ulicu a  berie drogy. "Na začiatok sme mu poskytli karavan na našom pozemku, dali sme mu polovicu z tých peňazí a kúpili sme mu SUV. Za dva týždne minul 25 000 dolárov, auto rozbil a neskôr odišiel z karavanu rovno na ulicu," uviedli. Preto sa rozhodli ostatné peniaze radšej zadržať. Vôbec vraj na ne nesiahli a nič z toho, čo ľudia poslali na fond, nepoužili pre seba. Takto reagovali na pripomienku právnikov, ktorých zaujímalo, kde vzali peniaze na drahú dovolenku na Floride, Kalifornii a v Las Vegas a za čo si kúpili nové BMW.  Navyše auto, ktoré kúpili pre Bobbitta, bolo napísané na Marca. Dvojica sa vraj bála, že ho predá. 

Pre bezdomovca vyzbierali 400-tisíc,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO Tragický príbeh bezdomovca: Na ulici sa mu prihovoril mladík, rozhovor mu zmenil život

Znepokojenie nad celou situáciou vyjadril aj hovorca spoločnosti GoFundMe. Podľa nich karavan na pozemku zakladateľov fondu nie je riešením bývania. "V prípadoch, ako sú tieto, spolupracujeme so všetkými stranami, aby sa všetko vyriešilo čo najskôr. Budeme sa snažiť, aby Johnny získal pomoc, ktorú si zaslúži a aby boli splnené zámery darcov," okomentoval prípad hovorca spoločnosti. Podľa neho nebolo správne premiestniť muža do úplne cudzieho prostredia. 

Viac o téme: PodvodBezdomovecZbierka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu