Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Totálny paradox: Opaľovanie na pravé poludnie vás môže ochrániť pred rakovinou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: AdobeStock)

BRATISLAVA - Aby to však fungovalo, nesmiete sa navyše natrieť opaľovacím krémom! Znie to neuveriteľne?

Pre portál www.preventivne.sk, ktorý prináša Všeobecná zdravotná poisťovňa, prehovorili odborníci a odhalili zásadné fakty. Opaľovaním sa v ľudskom tele tvorí vitamín D, ktorému lekári pripisujú výnimočné schopnosti. Podporuje naše obranné mechanizmy, dáva do rovnováhy imunitu a chráni nás tak pred civilizačnými chorobami. Jeho chronický nedostatok zvyšuje riziko rakoviny prsníka, pľúc, kardiovaskulárnych a ďalších závažných ochorení. Nejde o to sa uškvariť. Stačí šesť až osem minút toho správneho žiarenia,“ vysvetľuje na portáli www.preventivne.sk imunológ MUDr. Radovan Košturiak, ktorý sa roky venuje výskumu účinkov tohto zázračného vitamínu.

Vo svete aj na Slovensku zápasíme s pandémiou deficitu déčka. Len málokto pritom tuší, že nad  naším územím slnko funguje ako zdroj vitamínu D len v letných mesiacoch a aj to iba vtedy, keď je najvyššie, čiže na poludnie. „Vôbec vám nepomôže, keď sa v krásny teplý letný večer vyberiete na prechádzku. Už od tretej popoludní je to z pohľadu tvorby vitamínu D zbytočné,dodáva odborník. 

Totálny paradox: Opaľovanie na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages)

Absolútnym zabijakom vitamínu D sú ochranné krémy. Ak ich poctivo používate a denne nejete rybí tuk, pravdepodobne je vaša hladina déčka nízka. Stačí krátka doba pôsobenia slnečných lúčov, ale na holú kožu bez opaľovacích krémov. Slnku treba vystaviť 25 percent povrchu tela,vysvetľuje na www.preventivne.sk prof. MUDr. Mária Šimaljaková, prednostka dermatovenerologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava. Lenže vy celý deň sedíte v kancelárii? Vitamín D môžete získať aj počas obedňajšej prestávky. Stačí sa vybrať na obed alebo na nákup v šatách na ramienka.

Viac názorov a faktov výlučne od odborníkov o zázračnom vitamíne D si môžete prečítať na http://www.preventivne.sk/tema/zazracny-vitamin/

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu