Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nie ste tuční, ale máte nafúknuté brucho? Vieme prečo, TAKTO sa ho zbavíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - "V posledných dvoch rokoch sa mi ani napriek tvrdej diéte nepodarilo odstrániť nafúknuté a napnuté brucho a mám ťažké nohy s celulitídou. Cítim sa byť tlstá a neviem, čo mám robiť," zveruje sa 52-ročná žena. Nafúknuté brucho, sprevádzané pocitom ťažkosti a zlým trávením, trápi mužov aj ženy, mladých i starších. Často býva spájané s prebytkom tuku, ale môže mať rôzne príčiny, počínajúc nesprávnym životným štýlom a chybnou výživou, neznášanlivosťou niektorých potravín a končiac hormonálnymi poruchami a zadržiavaním vody. Píše o tom taliansky denník La Repubblica.

Na rozdiel od obéznych osôb, ktoré časom zaplatia za nezdravý životný štýl kardiovaskulárnymi, metabolickými a kĺbovými problémami, sú nafúknutí ľudia, keď už zájdu za lekárom, v zlom stave. Nepovažujú sa za tučných, ale cítia, že ich telo nefunguje tak, ako by malo. Často ide o špecifické choroby, ktoré je potrebné diagnostikovať a liečiť, ale vo väčšine prípadov tkvie príčina ich Achillovej päty v ich životnom štýle. Chybná výživa, nedostatok pohybu, nezdravé návyky, ako je fajčenie či pitie alkoholu, spôsobujú, že organizmus reaguje a nafukuje sa. A teda keď nohy, ruky a brucho nemajú správne rozmery, je dôležité radikálne zmeniť svoje zvyky. 

Nie ste tuční, ale
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Existuje niekoľko pravidiel, ktoré nám umožnia stav zlepšiť. Jedzme pomaly, vyhýbajme sa pitiu priamo z fľaše, nežuvajme žuvačku, nepime perlivé nápoje, pivo, víno a alkohol vôbec, nejedzme sladkosti. Dôležité je vypiť denne osem pohárov vody. Voda pomáha správnej funkcii čriev a eliminuje toxíny. Dobré je tiež dávať prednosť menším porciám jedla počas dňa pred niekoľkými výdatnými jedlami. Po večeri môžeme vypiť šálku bylinného čaju, ktorý nám pomôže stráviť pokrmy prispievajúce k tvorbe plynu a zadržiavaniu vody. Posledné jedlo by malo byť najmenej dve hodiny pred spaním. 

Chcete mať ploché brucho? Týchto šesť potravín nejedzte

Nesprávne je taktiež vynechávať raňajky. Mnoho ľudí ich vynecháva, napriek tomu že vedia, že si tým škodia. Raňajky majú telu zaistiť 15 až 20 percent všetkých kalórií, ktoré sa počas dňa skonzumujú. Kto ich neje, môže mať počas dňa nižší výkon a horšie sústredenie. K ďalšiemu jedlu potom pristupuje poriadne hladný a zje naraz oveľa viac. Raňajky prerušujú nočný pôst a dodáva tu správnu energiu k fyzickým a psychickým aktivitám. V poslednom čase stále častejšie vynechávajú raňajky alebo volia nesprávne potraviny deti a dospievajúca mládež. Štatistiky uvádzajú, že raňajky neje len päť percent štíhlych detí, zatiaľ čo tak činí asi 25 percent obéznych detí. Čo to znamená? Kto vynecháva raňajky, je viac počas dňa, a tak má sklon naberať kilogramy. 

Ovsené vločky obsahujú mnoho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Ešte horšie je to u dospelých. Asi tridsať percent z nich volí nesprávne potraviny ako z kvalitatívneho, tak z kvantitatívneho hľadiska. Väčšina z nich sa obmedzuje na kávu. Práve dospelí tak dávajú zlý príklad deťom, ktoré potom tiež nechcú raňajkovať. V Taliansku nie je tradícia raňajkovať spoločne. V skutočnosti sa vytráca aj zvyk posadiť sa ku spoločnej večeri s rodinou a každý je, kedy chce. Pokiaľ máme ráno málo času, skúsme si pripraviť jedlo v predošlý večer, stačí na to desať minút. Podľa talianskych a stredomorských kulinárskych tradícií majú byť správne raňajky z 50 percent tvorené sacharidmi, mliekom alebo jogurtom a porciou sezónneho ovocia a zeleniny. Ovocie a obilniny sú hlavným zdrojom sacharidov. Jednoduché cukry z ovocia dodávajú bezprostredne energiu, zložité cukry z obilnín, pokiaľ možno celozrnných, dodávajú zas energiu v nasledujúcich hodinách. Oboje je bohaté na vlákninu. Mlieko a jogurt dodávajú telu vápnik, proteíny, mliečne fermenty a správnu dávku tuku. 

Viac o téme: ObezitaŽivotný štýlVýživaNafúknuté brucho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu