Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Správna strava = lepšie známky!

Ak sú bohaté raňajky, stačí ľahšia desiata a naopak.
Ak sú bohaté raňajky, stačí ľahšia desiata a naopak.

Nevhodná strava môže u detí spôsobovať nielen zdravotné problémy, ale aj negatívne vplývať na ich schopnosť učenia a sústredenia sa v škole. Najmä vynechanie predpoludňajšieho jedla zapríčiňuje nedostatok energie a neschopnosť koncentrovať sa na vyučovaní.

Vedecké štúdie dokazujú, že výživa priamo vplýva na správanie sa dieťaťa v škole a schopnosť prijímať a zapamätať si nové informácie. Dôležité je nielen zloženie stravy, ale aj jej pravidelný prísun. Častou chybou je vynechávanie raňajok a desiatového balíčka. Pri testovaní výkonov školákov totiž dosiahli oveľa lepšie výsledky tí žiaci, ktorí boli po raňajkách - dokázali rýchlejšie vypočítať príklady, či robili menej chýb v čítaní.

Raňajky sú základ

Nepriaznivý vplyv môže mať už jednorazové vynechanie raňajok. Ak vaše dieťa odmieta v rannom strese raňajkovať, nemali by ste ho nútiť. Ponúknite mu však pohár ovocnej šťavy, kakao alebo iné mliečne výrobky, prípadne kúsok ovocia. To by mu malo do prvej prestávky stačiť. Zároveň mu však nachystajte bohatšiu desiatu. Spravidla by mala obsahovať to, čo chýbalo pri raňajkách. Najvhodnejší je tmavý chlieb so syrom, bohato obložený zeleninou. Vhodné sú aj jogurtové nápoje, očistené ovocie a zelenina nakrájané na menšie kúsky a netreba zabudnúť ani na pitný režim. Ak si vaše dieťa vyžaduje sladkosti, treba mu namiesto čokoládových tyčiniek pribaliť sušené ovocie, oriešky, prípadne želatínové cukríky.

ČO UKÁZAL VÝSKUM:

  • 40 percent detí nekonzumuje pravidelne raňajky.
  • 45 percent detí pravidelne konzumuje na desiatu ovocie, zeleninu alebo mliečny výrobok.
  • Iba 10 percent na desiatu pravidelne konzumuje pokrmy z bufetu (so stúpajúcim vekom pribúda počet detí, ktoré na desiatu pravidelne jedia sladkosti alebo „fast food“).
  • 95 percent detí obeduje pravidelne, no takmer 30 percent detí konzumuje nekompletný obed.
  • Lepší stravovací režim majú mestské deti v porovnaní s deťmi z vidieka.
  • Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu