Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ste dehydrovaní a šoférujete? Najväčšia chyba, riskujete katastrofu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOUGHBOROUGH - Mnoho ľudí si neuvedomuje, aké riziko predstavuje dehydratácia za volantom. Zvyšuje totiž pravdepodobnosť dopravnej nehody. Podľa výskumníkov je dehydratácia počas šoférovania rovnako nebezpečná, ako jazda pod vplyvom alkoholu.

Výskumníci z Univerzity v Loughborough dokázali, že nedostatok tekutín môže mať veľmi negatívny vplyv na šoférovanie vozidla. Podľa ich zistení dokáže už mierna dehydratácia ovplyvniť reakčný čas, schopnosť rozhodovať a sústrediť sa, čo sa prejavuje aj pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu. Medzi ďalšie prejavy dehydratácie patria aj únava, závraty, bolesť hlavy či svalové kŕče.

Ste dehydrovaní a šoférujete?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Polícia varuje vodičov v Chorvátsku: V takomto stave za volant nesadajte, inak zacvakáte

Nedávny prieskum vo Veľkej Británii napriek tomu dokázal, že až 70% vodičov si myslí, že jazda pod vplyvom alkoholu je oveľa nebezpečnejšia ako dehydratácia za volantom. "Napriek tomu, že má pitie vody za volantom pozitívny vplyv na telo, treba myslieť aj na bezpečnosť počas pitia a šoférovania súčasne. Hydratovaní motoristi majú oveľa väčšiu šancu prísť do cieľa v poriadku," uviedol lízingový manažér MikeThompson. 

Ste dehydrovaní a šoférujete?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborník upozorňuje, že aj pred rannou jazdou je mimoriadne dôležité vypiť aspoň pohár vody, aj keď možno nepociťujeme smäd. Thompson šoférom radí, aby mali v aute vždy fľašu vody v prípade, že nemajú po ceste benzínové stanice alebo obchody, kde by si vodu mohli kúpiť.

Viac o téme: ŠoférovanieDehydratácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu