Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Podľa expertov by ste do 35-tky mali mať našetrenú túto sumu: Ľudia reagujú, zbláznili ste sa?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON - Experti z investičnej spoločnosti Fidelity Investments v Bostone zverejnili sumu, ktorú by mali mať tridsiatnici ušetrenú do momentu, kedy dosiahnu tento vek. Ide priam o astronomickú čiastku, ktorú sa väčšine ľudí nepodarí našetriť do konca života. Oprávnene sa preto finančníkov pýtajú, kde vlastne títo páni žijú a v akých pomeroch vyrastali.

Podľa odborníkov by sme pri dovŕšení veku 35 rokov mali mať všetci na dôchodok odloženú čiastku vo výške, ktorá zodpovedá dvojnásobku nášho ročného platu. Do tridsiatky by malo ísť o sumu rovnajúcu sa ročnému príjmu. Pri tvorení svojej teórie vychádzali z toho, že ročný príjem tridsiatnika predstavuje 60-tisíc dolárov (viac ako 50-tisíc eur). K svojim záverom sa zrejme dopracovali na základe štatistických údajov spriemerovaných v tabuľkách a grafoch, ktoré však iba chabo odzrkadľujú realitu súčasných pomerov. Pre väčšinu tridsiatnikov ide totiž o sumu, ku ktorej sa svojimi príjmami nedokážu priblížiť ani len zďaleka.

Podľa expertov by ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Reakcie na toto odporúčanie preto na seba nenechali dlho čakať. Užívatelia to "expertom" poriadne spočítali a na sociálnych sieťach otvorene skritizovali. Odkazujú im, aby namiesto narábania s percentami a grafmi začali sledovať, ako to v reálnom svete skutočne funguje. "Pravdepodobne hovoríte o členoch vyššej strednej vrstvy," hovorí jeden z názorov.

Dôchodkoví odborníci svoju teóriu obhajujú faktom, že v priemere sa zakladanie rodiny oddialilo za hranicu tridsiatich rokov veku. V minulosti ľudia riešili deti a vlastné bývanie už krátko po dvadsiatke a zároveň v tomto veku začali splácať hypotéky. Preto nebolo možné, aby mali v tridsiatke veľa úspor. Lenže vek pre založenie rodiny sa medzičasom posunul zhruba o desať rokov, a preto finančníci predpokladajú. že súčasná generácia má približne desať rokov na to, aby si mohla zo svojich zárobkov viac odložiť. Vychádzali teda z teórie, že ľudia vo veku od 20 do 30 rokov šetria, necestujú, neriešia hypotéky na bývanie a nesplácajú úvery na autá. Skrátka, že nežijú a iba si sporia na dôchodok.

Podľa expertov by ste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Po absolvovaní univerzity musíme platiť študentské pôžičky a nie je ich málo," uvádzajú užívatelia sociálnej siete ďalší dôvod, prečo nie je jednoduché šetriť si v dnešnej dobe. Je síce pravda, že na zadné dvierka by sme mali myslieť čo najskôr, ale suma, ku ktorej sa prepracovali odborníci z Fidelity Investments je pre väčšinu z nás jednoducho nedosiahnuteľná.

Viac o téme: SporenieúsporyDôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu