Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nechutná PRAVDA o ženských hygienických návykoch: Dámy, to myslíte vážne?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Výsledky prieskumu, v ktorom britské ženy potvrdili svoj nie príliš kladný vzťah k hygienickým návykom, sú síce šokujúce, ale respondentky sú s nimi spokojné. Pohodovo vyhlasujú, že život by sme mali tráviť inými aktivitami a nie iba nekonečným upratovaním, pravidelným praním a pričastým sprchovaním.

Nedávno sa vo Veľkej Británii konal prieskum medzi tamojšími ženami ohľadom osobnej hygieny a udržiavania čistoty v domácnosti. Ich úprimnosť je až prekvapivá, pretože sa nebáli priznať, že v tomto smere majú veľké nedostatky. Jedna z piatich žien bez okolkov uviedla, že použije spodnú bielizeň aj dvakrát predtým, kým ju operie. Štvrtina z nich pripustila, že nosí podprsenku päť dní a až potom si ju vymení za čistú a šesť percent priznalo, že vrchný diel spodnej bielizne nemajú problém použiť bez oprania aj desaťkrát. Často vraj neperú ani džínsy. Každá ôsma Britka potvrdila, že ich perie až vtedy, keď sú viditeľne špinavé.

Žena v kope bielizni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V prieskume ženy odpovedali aj na otázky týkajúce sa udržiavania čistoty posteľnej bielizne. V noci zo seba vydáme až 200 ml potu, na plachte zostávajú kúsočky pokožky a svojou telesnou teplotou vytvárame ideálne životné prostredie až pre desať miliónov roztočov. Napriek týmto faktorom v tom majú britské ženy opäť jasno. Viac ako polovica z nich síce vie o tom, že by mali vymeniť posteľnú bielizeň raz týždenne, ale až 70% z opýtaných to ignoruje.

"Problém je v tom, že sme príliš zaneprázdnené a jednoducho na to všetko nie je čas," hovorí Verity Mannová z Good Housekeeping Institute. "Všetci si myslia, že posteľná bielizeň je čistá, kým na nej nevidno škvrny, ale to je omyl. Už po týždni je v nej veľa roztočov a tie zničíte len vtedy, ak bielizeň periete na 60 °C." Mannová ďalej upozornila aj na ďalšie znepokojujúce fakty: v kuchynských doskách na krájanie sa nachádza až o 200-krát viac fekálnych baktérií ako na WC doske a počet baktérií prežívajúcich v kuchynskom dreze je 100 000-krát vyšší ako v kúpeľňovom umývadle. Mimochodom, najväčším "skladiskom" nebezpečných baktérií sú kuchynské utierky.

Nechutná PRAVDA o ženských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Napriek všetkým týmto tvrdeniam sa však zdá, že Britky si z nich veľkú hlavu nerobia. "Bývam s dvomi deťmi v prenajatom farmárskom dome. Udržať v ňom čistotu je jednoducho nemožné, pretože všade je buď blato alebo prach," hovorí matka dvoch detí a marketingová konzultantka Clare z anglického Salisubury. Pokojne priznala, že sa sprchuje iba dvakrát týždenne, vraj na vidieku sú všetci aj tak trochu divokí.

"Posteľné plachty radšej nakupujem, ako periem," hovorí mamička na materskej Sophie zo Swindonu. Radšej používa suchý šampón, tým klasickým si umýva vlasy raz za týždeň. Podobný názor zdieľa aj manažérka Rene zo škótskeho Glasgowa. Neustále vraj zápasí so svokrovcami, ktorí perú príliš často a vyčíta im, že nešetria životné prostredie. "Upratujem a periem iba vtedy, keď je vidno špinu." 

Žena v kope bielizni
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Za pravdu jej dala aj trénerka sociálnych médií Sinead z Birminghamu. Podľa nej je výhoda, že nosí v práci v uniformu, ktorú si pravidelne mení, a preto nemusí prať veľa svojho oblečenia. Raz týždenne vyperie aj uniformu svojho syna, dvakrát týždenne si umyje vlasy a raz za tri týždne vymení posteľnú bielizeň. Jen z Wiltshire zasa tvrdí, že si perie podprsenku iba raz mesačne a celkovo doma nemíňa veľa čistiacich prostriedkov a vody, pretože takto šetrí životné prostredie. "Povysávam raz týždenne a počas piatich rokov som umyla okná nášho domu iba dvakrát." Názory Britiek sú teda podobné a v jednom sa zhodli úplne všetky: "Život je príliš krátky na to, aby sme trávili čas praním, upratovaním a umývaním."

Viac o téme: Hygiena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu