Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Autobus MHD ráno prechádzal cez železničné priecestie: Osudná linka 12, štyria mŕtvi

Miesto tragédie Zobraziť galériu (3)
Miesto tragédie (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Štyroch mŕtvych a štyroch ťažko zranených si vyžiadala zrážka autobusu MHD s vlakom na železničnom prejazde v královohradeckej štvrti Březhrad 4. apríla 2003. Nebezpečný prejazd neskôr dostal závory, ktoré na ňom v čase nehody neboli. Tragédiu polícia vyšetrovala viac než rok, no konkrétneho vinníka nenašla.

Podľa polície výstražné zariadenie na priecestí nebolo v osudný moment v prevádzke, nepodarilo sa však zistiť, prečo nefungovalo a kto je za to zodpovedný. Nehode mohol podľa záverov vyšetrovateľov zabrániť vodič autobusu, ktorý pri zrážke zahynul. České dráhy ani hradecký dopravný podnik so závermi polície nesúhlasili. V januári 2012 vysúdil muž, ktorého sedemnásťročný syn bol jednou z obetí, 600-tisíc korún (23 660 eur). 

Autobus MHD ráno prechádzal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Autobus linky číslo 12 sa s vlakom idúcim z Pardubíc do Jaroměře zrazil pred šiestou hodinou ráno. V autobuse vtedy cestovalo osem pasažierov, takže nikto nevyviazol bez ujmy. Menej tragické následky mala nehoda pre 64 cestujúcich vo vlaku; ľahké zranenia utrpel strojvedúci a jeden pasažier.

Autobus MHD ráno prechádzal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nešťastie miestni policajti prirovnali k nehode z roku 1990, keď v Třebechoviciach pod Orebem neprežilo zrážku osobného vlaku s klubovým autobusom ČSAD šesť ľudí a päť ďalších sa ťažko zranilo. 

Viac o téme: VlakAutobusTragická nehoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu