Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smutná bilancia ŽSR: V uplynulom týždni zahynuli po zrážke s vlakom tri osoby

Nehoda v Košiciach
Nehoda v Košiciach (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

BRATISLAVA – V uplynulom týždni sa na slovenských železniciach odohrali tri smrteľné zrážky človeka s vlakom. Nehody sa stali v úsekoch Krompachy – Spišské Vlachy (3.4.), Hliník nad Hronom – Žarnovica (4.4.) a Veľké Leváre – Malacky (6.4.). Usmrtené boli pri nich dve ženy a muž, ktorý spáchal samovraždu.

V poslednom prípade vošla žena na zabezpečené priecestie priamo pred prichádzajúci vlak napriek svetelnej a zvukovej výstrahe. Z dôvodu nehôd meškalo 24 vlakov osobnej dopravy. Informovala o tom hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. V minulom týždni sa na koľajniciach pohybovali aj ďalšie osoby so samovražednými úmyslami. Polícia v dvoch prípadoch žiadala o zníženie rýchlosti vlakov. Ľudí v koľajisku spozorovali aj rušňovodiči, avšak ani v jednom z týchto prípadov sa osobu nepodarilo nájsť a zadržať.

V 14. kalendárnom týždni evidujú ŽSR aj zrážku auta s vlakom na aktívnom železničnom priecestí. Vlak v úseku Haniska pri Košiciach – Veľká Ida narazil v sobotu (7.4.) do nákladného auta Tatra 815. V dôsledku zrážky vznikol na aute požiar a bolo zničené, rušeň vlakovej súpravy sa vykoľajil. Vodič nákladného auta nehodu neprežil, zraneného rušňovodiča odviezla z miesta nehody sanitka. Pre cestujúcich zabezpečil dopravca náhradnú dopravu.

V úseku Skalité – Čierne pri Čadci sa v nedeľu (8.4.) podarilo zabrániť zrážke rušňovodičovi, ktorý včas zbadal zakliesnené osobné auto značky Fiat Punto a stihol pred ním zastaviť vo vzdialenosti asi 50 metrov. Vozidlo bolo vytiahnuté Hasičským a záchranným zborom z Čadce. Mimoriadna situácia bola ohlásená elektrodispečerovi ŽSR 3. apríla krátko pred 20.00 h. Na trať v úseku Piešťany – Vrbové spadlo z nadjazdu auto. Po príchode zamestnancov ŽSR bol už vrak odstránený a koľaj zjazdná.

"Pred železničným priecestím si musia počínať vodiči vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčiť, či cezeň môžu bezpečne prejsť," pripomenula Pavliková. V prípade uviaznutia vozidla na priecestí je podľa nej potrebné zavolať integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť jedinečné identifikačné číslo priecestia umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného značenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

„Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez váhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť,“ doplnila hovorkyňa ŽSR.

Viac o téme: NehodySmrťVlakyŽSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu