Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Keď vedci zverejnili túto teóriu, všetci sa najprv smiali: Absolútne zmenila pohľad na vesmír

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON/PRAHA - Pôvodne si ľudia mysleli, že sa vesmír nerozpína, že nemal žiadny počiatok ani koniec, že ​​tu bol, je a bude navždy v prakticky nezmenenom stave. Neskôr sa ale prišlo na to, že sa rozpína ​​a galaxie sa od seba vzďaľujú. To viedlo vedcov na čele s Američanom ruského pôvodu Georgom Gamowom k teórii "veľkého tresku", podľa ktorej začal vesmír v konečnom čase v minulosti explóziou, ktorá asi pred 13,7 miliardami rokov vystrelila hviezdy a galaxie do všetkých strán, a od tej doby sa vesmír rozpína. Odborný časopis túto hypotézu zverejnil pred 70 rokmi, 1. apríla 1948.

Hawking prehovoril, čo bolo pred Veľkým treskom: Takto kedysi vyzeral vesmír!

Po objave rozpínania vesmíru, ktorý urobil v roku 1929 astronóm Edwin Hubble, sa začal Gamow zaoberať vznikom chemických prvkov vo vesmíre, k čomu ho inšpirovala najmä práca amerického imigranta z Nemecka Hansa Betheho o termojadrovej reakcii, ktorá tak výdatne "živí" Slnko. Scenár horúceho počiatočného vesmíru vypracoval Gamow so svojím doktorandom Ralphom Alpherom a uverejnil ho v roku 1948 časopis Physical Review.

Ich hypotéza je teraz všeobecne považovaná za jednu z najvplyvnejších vedeckých štúdií 20. storočia, ktorá otvorila priestor pre kozmológiu ako skutočnú vedu. Článok bol pozoruhodný nielen svojím obsahom, ale aj niektorými okolnosťami. Predovšetkým, vraj skutočne náhodou, vyšiel na 1. apríla. Navyše Gamow presvedčil Betheho, aby sa pod článok spolupodpísal. Gamow mal svojrázny zmysel pre humor, preto ho fascinovala predstava, že správu o počiatku vesmíru oznamujú autori pomenovaní presne podľa gréckej abecedy (alfa, beta, gama). Gamow potom prehováral svojho ďalšieho úspešného žiaka Roberta Hermana, aby si zmenil priezvisko na Delter (delta je štvrté písmeno gréckej abecedy).

Keď vedci zverejnili túto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Väčšina odborníkov vtedy nebrala Gamowovu teóriu vážne a dávala prednosť iným. Asi najvýznamnejšou z nich bola tzv. hypotéza stacionárneho vesmíru, ktorú rovnako v roku 1948 vypracoval anglický astrofyzik Fred Hoyle so spolupracovníkmi rakúskeho pôvodu Hermannom Bondim a Thomasom Goldom. Mnohí vtedy tento model stacionárneho vesmíru prijímali a sebavedomý Hoyle dokonca v rozhlasovej prednáške Gamowovu myšlienku opovržlivo nazval "Big Bang" (veľkým treskom), a to v zmysle "nafúknutá bublina" alebo "mnoho kriku pre nič".

Hlavný dôkaz o prvotnom výbuchu, reliktné žiarenie prichádzajúce z vesmíru, objavili v roku 1965 Arno Penzias a Robert Wilson. Títo americkí spojári skúmali vesmír mohutným rádioteleskopom v New Jersey a narazili na protivný "šum" vyplňujúci celú oblohu. Neskôr sa ukázalo, že hluk je reliktnými žiarením z čias stvorenia vesmíru, ako ho predpovedal Gamow. Teória veľkého tresku tak bola potvrdená a Hoyleova pôvodná nadávka "veľký tresk" sa začala skloňovať vo všetkých pádoch.

Viac o téme: VesmírRozpínanieTeória veľkého trestku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu