Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Severnom póle bude cez víkend teplejšie ako v Európe! Varovanie pred ekologickou katastrofou

Severný pól Zobraziť galériu (2)
Severný pól (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Mrazivý vietor, takzvaný polárny vír, ktorý sa nám minulý víkend ryl pod kožu, spôsobil, že v Európe bolo chladnejšie ako na Severnom póle. Meteorológovia nie sú týmto javom nadšení, pretože zamrznuté ľadovce sa menia na vodu oveľa rýchlejšie ako kedykoľvek predtým.

Štipľavý mrazivý vietor, ktorý sa uplynulý víkend prehnal nad naším územím, spôsobil, že arktický vzduch neprúdil smerom k Severnému pólu, ale si to namieril rovno k nám. V uplynulých dňoch bola preto teplota v európskom regióne nižšia ako v oblasti Arktídy. Podľa nameraných hodnôt na meteorologickej stanici Cape Morris Jesup v severnom cípe Grónska Arktída práve teraz odoláva teplotám, ktoré sú o 25 stupňov Celzia vyššie, ako by mali v tomto období byť. Minulý týždeň dokonca teplota počas 24 hodín neklesla pod nulu.

Na Severnom póle bude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zhrození klimatológovia: Toto mesto sa otepľuje tak rýchlo, že namerané údaje považovali za chybu

Výsledky oteplenia sa dostavili veľmi rýchlo. V Beringovom mori je momentálne najnižšia vrstva morského ľadu od roku 1979, keď sa meranie začalo vykonávať pomocou satelitov. Vlny tohto mora sa dokonca dostali k západnému cípu Aljašky v čase, keď mala byť voda ukrytá pod mohutnou vrstvou ľadu. A kým sa Arktída v minulých dňoch rapídne otepľovala, východný vietor nazvaný aj "Beštia z východu" dohnal mrazivé teploty cez Škandináviu do Európy. Teploty v Európe by tak v nasledujúcich dňoch mali dosiahnuť nižšie hodnoty ako na Arktíde, čo je bezprecedentný jav. 

"Takéto množstvo ľadu je typické pre začiatok mája. Ide o najväčší úbytok ľadovej vrstvy za posledných 1500 rokov," skonštatoval meteorológ Brain Brettschneider z University of Alaska vo Fairbankse. Podľa meteorológov bolo síce podobné oteplenie zaznamenané aj v roku 2011 a potom v roku 2017, lenže v priebehu posledných dvanástich mesiacov ide už o piaty neprimeraný pokles teploty v tejto oblasti. Súčasný stav je preto alarmujúci a jeho pretrvávanie by mohlo skončiť ekologickou katastrofou skôr, než všetci predpokladajú.

Viac o téme: MrázArktídaGlobálne otepľovanieTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu