Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šetrite peniaze aj planétu: Začať môžete napríklad takto

Ilustračné foto Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: zeon.sk)

BRATISLAVA - Našu planétu je potrebné chrániť. A najlepším spôsobom, akým prispieť k budúcnosti Zeme, je začať priamo od seba. Môže ísť o malé veci, ako napríklad obmedzenie jednorázových nákupných tašiek, cez využívanie mestskej hromadnej dopravy až k väčším zeleným projektom, ako je využívanie čistej energie zo slnka. Často stačí len prekonať vlastnú lenivosť a rozdiel pocíti nielen naša planéta, ale aj vaša peňaženka.

Čistá energia zo slnka

Udržateľné zdroje energie sa v posledných rokoch stali horúcou témou, keďže tie klasické ľudstvo pomaly vyčerpáva. Do popredia sa tak dostávajú napríklad elektrické autá, ale tiež spôsoby, akým čistú energiu využívať aj v domácnostiach. Získavanie elektriny pomocou fotovoltických článkov sa stáva čoraz bežnejšie a prístupnejšie.

Energiu vďaka nim môžete získavať tak na juhu, ako aj na severe Slovenska, a to nielen počas priameho slnečného žiarenia, ale aj keď je pod mrakom. Vďaka moderným technológiám sú zároveň čoraz efektívnejšie a ak máte systém s batériou, dokážete takto získanú energiu využívať aj v noci. Pozitívny vplyv na životné prostredie zároveň nie je jediný benefit tohto systému. Dokáže vám totiž ušetriť až 60 percent nákladov na elektrinu a zároveň zvyšuje hodnotu vašej nehnuteľnosti. Fotovoltický systém na kľúč vám ponúka napríklad ZEON Fotovolt od ZSE, ktorý je dostupný na celom Slovensku. Jeho extra výhodou je aj aplikácia v smartfóne, vďaka ktorej môžete sledovať množstvo vyrobenej a spotrebovanej energie.

ZEON - fotovoltické panely

Rozumné nakupovanie

Šetriť pri nakupovaní človek nemusí len tým, že si dáva pozor na ceny potravín. Rovnako dôležité je tiež šetrenie našej planéty. Na potrebu ochrany životného prostredia tak zareagovali aj niektoré reťazce, ktoré postupne sťahujú z obehu klasické igelitové vrecká.

Spôsobov, ako môžete pomôcť vy, je viacero. Prvým z nich je nosiť si so sebou vlastnú nákupnú tašku. Ak sa vám v domácnosti nahromadilo množstvo mikroténových sáčkov, neváhajte ich znova využiť na ovocie či zeleninu. Nákupu rôznych obalov sa vyhnete aj vtedy, ak zeleninu, údeniny či syry kúpite „na váhu“. Zväčša vás to vyjde zároveň lacnejšie ako kúpa tých vákuovo balených. Vhodné je tiež nahradiť plastové fľaše vratnými sklenenými a sledovať pôvod výrobkov. Čím bližšie sú vyrobené, tým lepšie.

V drogérii vyberajte obaly vyrobené z menšieho množstva plastu. Tekuté mydlo si napríklad dokúpte vo vrecku a  prelejte do fľaše doma, potešíte planétu aj svoju peňaženku. Obmedziť kúpu niektorých výrobkov môžete úplne. Namiesto aviváže môžete napríklad pokojne použiť ocot. Bielizeň bude rovnako mäkká a vyhnete sa aj prípadným alergiám.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Cestovanie za menej

Cesta do práce autom je pohodlná, no ako často v ňom sedíte osamote? Hoci autá v posledných dekádach urobili obrovský pokrok, ešte stále nie sú práve zeleným dopravným prostriedkom. Preto skúste jedno využívať viacerí - upravte trasu tak, aby ste do práce odviezli aj vašu manželku či manžela, prípadne sa dohodnite s kolegami a jazdite do práce spoločne. Ak by sa tento spôsob stal bežným, cestovali by ste nielen lacnejšie, ale aj rýchlejšie, pretože by ubudlo dopravných zápch.

K autu tiež existuje viacero alternatív, ktoré okrem vašej peňaženky šetria životné prostredie. Jazda na bicykli je pohodlná a v širšom centre mesta často dokonca rýchlejšia ako auto. Človek tiež robí niečo pre svoju kondičku. To platí aj pre chôdzu. Niekedy vám môže aj naoko dlhá cesta trvať vďaka skratkám peši takmer rovnako ako v aute – najmä ak zarátate čas potrebný na nájdenie voľného parkovacieho miesta. Keď sa preráta vplyv na prostredie s množstvom prepravených ľudí, ekologická je aj mestská hromadná doprava, nehovoriac o tom že vám tiež šetrí peniaze.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Menej odpadu

Za pár dní sa v domácnostiach dokáže nazbierať množstvo odpadu, za ktorého likvidáciu musíte platiť. Oplatí sa preto vyskúšať niekoľko tipov. V prvom rade sa snažte nakupovať len toľko potravín, koľko skonzumujete. Ak máte záhradu, kompostujte bio odpad. Kávové kapsule nahraďte klasickou kávou. Skúste tiež dopriať niektorým druhom odpadu druhý život – nepotrebné oblečenie skúste prešiť, predajte cez bazár, darujte charite alebo použite na handry. Plachty, obliečky či deky zas ocenia v psích útulkoch. Papier môžete zbierať a keď sa vám nahromadí väčšie množstvo, predať. Staršie použité veci si vedia nájsť nového majiteľa cez rôzne internetové darovacie stránky. Vám tak odpadne starosť s odvozom a budete mať dobrý pocit, že vec poslúži ďalej. Nezabúdajte tiež, že staré elektrospotrebiče, žiarovky či batérie nepatria do komunálneho odpadu. Miesto toho ich môžete odovzdať v predajni, kde ich ponúkajú.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Pár ďalších tipov, ktorými u vás doma šetríte planétu i peňaženku:

  • doťahujte kohútiky s vodou,
  • zhasínajte svetlo,
  • varte s pokrývkou,
  • využívajte šetriace žiarovky,
  • miesto kúpeľa sa sprchujte,
  • odvzdušňujte radiátory a s vykurovaním to nepreháňajte,
  • skontrolujte tesnenia okolo okien,
  • pri umývaní zubov, holení nôh a podobne, zastavujte vodu,
  • informujte sa aj o možnostiach zelenej energie pre váš príbytok – šetríte peniaze aj prírodu.

 

 

 

Článok sme vám priniesli v spolupráci so značkou ZEON.

 

 

Viac o téme: ZEONFotovolt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu