Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slávny lúpežník, ktorý vyčíňal neďaleko Slovenska: Strašný grázel, posledné slová pred popravou

Johann Georg Grasel sa preslávil tým, že lúpil, kde mohol, okrádal aj tých najslabších Zobraziť galériu (2)
Johann Georg Grasel sa preslávil tým, že lúpil, kde mohol, okrádal aj tých najslabších (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Lúpežník Johann Georg Grasel patril na začiatku 19. storočia k najväčším postrachom obyvateľov južných Čiech a Moravy, ale i Dolného Rakúska. Počas svojej neslávnej kariéry spáchal predchodca všetkých grázlov, ktorý napriek neskoršej povesti rozhodne nebol lupičom jánošíkovského druhu, dve stovky ťažkých zločinov a roky unikal spravodlivosti. Nakoniec ale na jeseň 1815 padol do nastraženej pasce a súd ho bez milosti odsúdil na smrť. Popravený bol 31. januára 1818 vo Viedni.

"Odsúdenec požiadal, aby chvíľu počkali. Mysleli si, že chce ešte niečo povedať, ale on sa len s trpkým úsmevom vyjadrujúcim zároveň údiv a opovrhnutie rozhliadol po 60-tisícovom dave Viedenčanov a z úst mu vykĺzlo: "Ježiš, to je ale ľudí!" Hneď po tom sa pod ťarchou jeho tela naplo lano s oprátkou," opísal o storočie neskôr Egon Ervín Kisch posledné momenty vysokého šedookého Grasela, ktorý onoho studeného januárového dňa vystúpil na šibenicu ako posledný z trojice odsúdencov. 

Slávny lúpežník, ktorý vyčíňal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pre šibenicu rodák z Nových Syrovic neďaleko Moravských Budějovíc, ktorý zomrel rukou kata krátko pred svojimi 29. narodeninami, rástol vlastne už odmalička. Už rod, z ktorého Johann (niekedy prezývaný Jan Jiří Grázl), pochádzal, bol preslávený krádežami a inými priestupkami, za ktoré jeho členovia strávili roky za mrežami, okrem iného i na slávnom brnenskom Špilberku. A Grasel len pokračoval v tradícii. 

Vo väzení skončil mladík, ktorého matka bola vraj žobráčka alebo prostitútka alebo oboje, už ako deväťročný za krádeže, rozhodne ho to ale nenapravilo. Čítať a písať sa síce nenaučil, hovoril ale po nemecky i česky, mal výbornú pamäť a navyše mu to myslelo, teda tým správnym spôsobom pre lúpežníka. Na rozdávanie mal tiež sebavedomie, ktoré postupne rástlo s tým, ako sa jeho meno stávalo známym v stále širšej oblasti. 

Akčný rádius Graselovej bandy bol na vtedajšiu dobu úctyhodný; lúpili kdekoľvek od Dolného Rakúska až po južné Čechy a Moravu. Zločinci mali na svedomí najmä krádeže, vlúpania a lúpeže, najmenej dvakrát ale spáchali aj vraždu. Ich obeťami boli drobní remeselníci, kupci, mlynári a sedliaci. Niekedy sa síce hovorí, že známy lupič bohatým bral a chudobným dával, v skutočnosti ale išlo o nevypočítateľného lotra, ktorý myslel hlavne na svoje vrecká. 

Slávny lúpežník, ktorý vyčíňal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dnes už je ťažko povedať, čo z historiek o Graselovi je pravda a čo výmysel. Hovorí sa napríklad, že rád hazardoval. Nie však v kartách či kockách, ale svojimi zbojníckymi kúskami. Rád sa taktiež zabával, obzvlášť v spoločnosti krásnych žien. A tie sa mu nakoniec aj stali osudnými. Rakúske úrady ho nemohli za nič dolapiť, lebo vlastne nevedeli, ako vyzerá. A keď už Johanna čírou náhodou chytili, ten sa rukám zákona vyšmykol nepoznaný, keď sa predstavil vymysleným menom. 

Nakoniec sa mu stala osudnou slabosť pre ženy a takisto odmena 4000 zlatých, ktorú na jeho hlavu vypísal policajný riaditeľ Franz von Sieber. "Ak bolo Rakúsko predsa len zachránené, vďačí za to agentovi provokatérovi," napísal s veľkou dávkou irónie Kisch o akcii, za ktorou stál policajný zved David Mayer, a v ktorej Grasel doplatil na inscenované oslobodenie jeho milej Terezie z väzenia. Namiesto toho skončil sám v reťaziach a z Mayera sa stal hostinský v Slavoniciach. 

Slovenský hrdina, ktorý sa navždy zapísal do dejín: Drsné slová historikov nepotešia

Zločinmi, ktorých sa Georg dopustil, sa viedenský súd zaoberal viac ako dva roky. Celkovo mu ich narátal 205, z toho osem lúpeží, jednu dezerciu a jednu vraždu. Dnes sú síce Graselove činy obostreté určitou romantikou, avšak z dobových prameňov vyplýva, že úplne zbabelo útočil na bezbranných ľudí, starých či vdovy, ktoré častokrát krutým spôsobom mučil, aby vydali svoj majetok. 

Viac o téme: ZločinecLúpežníkJohann georg grasel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu