Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bolestivé rany z 2. svetovej vojny pretrvávajú: Toto sú čierne body na rodinnej mape

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR /AP)

MNÍCHOV - Pátracia služba Nemeckého Červeného kríža naďalej eviduje viac ako 1,2 milióna nezvestných z druhej svetovej vojny. Pripúšťa, že týchto ľudí už nebude schopná nájsť, informovala agentúra DPA.

"Tieto osudy už nebudeme môcť objasniť," povedal vedúci pátracej služby Thomas Huber. Oficiálne pritom služba po dohode s nemeckým ministerstvom vnútra svoje úsilie o dohľadávanie osôb skončí na konci roka 2023.

Slovák hlavným tatérom v Osvienčime: Neuveriteľný príbeh o hrôzach holokaustu a sile lásky

Záujem o nezvestných je naďalej veľký. Len vlani pátracia služba dostala 9000 žiadostí o vypátranie predkov od vnukov a detí. Napríklad z bitky o Stalingrad, od ktorej tento rok uplynie 75 rokov, však údaje o počte nezvestných úplne chýbajú. "Pre mnoho príbuzných je to ešte stále čierny bod na rodinnej mape. Tieto prípady tiež aktívne spracovávame," povedal Huber. Na objasnenie niektorých osudov stačia dva náhľady do spisov, riešenie iných prípadov sa však vraj môže vliecť mesiace.

Bolestivé rany z 2.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Krátko po skončení vojny pátracia služba hľadala viac ako 20 miliónov Nemcov. V roku 1959 ešte zostávalo 2,5 milióna otvorených prípadov. Medzi tými objasneným bolo aj 300 000 detí. Ešte v roku 2010 sa vďaka úsiliu pátracej služby po viac ako 60 rokoch znovu stretli dvaja bratia.

K ďalším úlohám služby patrí aj medzinárodné pátranie po ľuďoch, ktorí majú vzťah k Nemecku. Ide napríklad o nemeckých občanov, ktorí sú nezvestní po prírodných katastrofách alebo v konfliktných oblastiach. Služba hľadá tiež príbuzných utečencov, ktorí žijú v Nemecku. Práve oni teraz podávajú významnú časť žiadostí o pátranie.

Viac o téme: NezvestníDruhá svetová vojnaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu