Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Chystáte sa v novom roku držať diétu? Neurobte túto chybu, môže sa vám vypomstiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PARÍŽ - Ak sa púšťame do diéty trvajúcej strednú až dlhšiu dobu, potom je lepšie radiť sa s lekárom a nechať sa podporovať svojím okolím. Píše o tom francúzsky týždenník L'Express.

Vieme, ako treba odolávať vlčiemu hladu: Takto si treba naplánovať svoj jedálniček

V roku 2010 zverejnila francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a práce dokument, v ktorom hodnotí riziká spojené s odtučňovacou kúrou. Varovala pred škodlivými dôsledkami na ľudské zdravie, na ktoré sa nemôže zabúdať. Odporúča, aby človek nezačínal držať diétu sám a poradil sa s lekárom, lebo každý má špecifické potreby v závislosti na veku, na požadovanom úbytku na váhe či na fyzických aktivitách.

Základné pravidlo, teda dodržiavať diétu a cvičiť, je príliš všeobecné. Praktický lekár či nutričný poradca bude skôr zdôrazňovať vyváženú stravu prispôsobenú jednotlivcovi než diétu samu. "Aby sme mohli začať s účinnou diétou, je potrebné urobiť akýsi prieskum. Je nevyhnutné vyhodnotiť potreby každého, pretože každý človek je iný," hovorí nutričná poradkyňa Florence Foucautová a upozorňuje, že diéty na internete nie sú vhodné pre každého, pretože každý má iné potreby.

Chystáte sa v novom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Cieľom je vysvetliť, ale aj motivovať. Ak začneme diétu bez dohľadu, vystavujeme sa riziku, že jej výsledky čoskoro pominú. Nutričný ​​poradca môže pracovať na zmene spôsobu stravovania v dlhodobej perspektíve. Bez poradcu sa po ukončení diéty vraciame k pôvodnému spôsobu stravovania, ale to nie je náš zámer," hovorí Foucautová.

"Vysvetľujem často ľuďom, že je lepšie zjesť plnohodnotné jedlo, aby nemali o dve hodiny hlad a nevrhali sa na tučné a sladké výrobky. Kto drží diétu sám, môže tiež riskovať nedostatok vitamínov a minerálov," zdôrazňuje Foucautová.

Stále viac profesionálov v obore zaujíma rozšírený prístup zahŕňajúci rôzne aspekty, ktoré sa podieľajú na nadváhe: biologické mechanizmy zapojené do regulácie váhy, ale aj psychické (keď človek pri niektorých negatívnych emóciách hľadá uspokojenie v jedle) a zmyslové aspekty, kedy sa regulačné mechanizmy prejavujú pocitmi hladu a sýtosti. Odborník tiež môže pomôcť zvýšiť toleranciu voči citovej deprivácii, čeliť impulzívnej konzumácii potravín a posilniť sebaúctu a sebadôveru.

Chystáte sa v novom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Dôležité je nestrániť sa spoločnosti. Ak priateľov a rodinu upozorníme na to, že začíname diétu, umožní nám to získať ich podporu a pomoc. V reštaurácii alebo pri večeri s priateľmi je vždy možné zvoliť si odľahčenú porciu. Diskusia umožní získavať skúsenosti a dostávať rady od iných.

"Dávam rady, ktoré sú dobré pre celú rodinu. Radím rodičom, aby pripravovali rovnaké jedlo pre všetkých, ale každému prispôsobili veľkosť porcie a pomer jednotlivých surovín," hovorí Foucautová. Napríklad človek, ktorý chce znížiť kalorický príjem, si môže dať polievku a kurča, deti si k tomu môžu dať porciu škrobovín. "Diskutujeme o každej problematike, napríklad o rodinnom jedle alebo niekoľkotýždňovej ceste," dodáva Foucautová.

Viac o téme: PodporaLekárDiéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu