Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Tajomná svätyňa pod sopkou je obrovskou záhadou: Má to byť najstaršia mapa vesmíru!

Archeológovia v Mexiku objavili svätyňu, ktorá stelesňuje miniatúru vesmíru Zobraziť galériu (14)
Archeológovia v Mexiku objavili svätyňu, ktorá stelesňuje miniatúru vesmíru (Zdroj: TASR AP)

MEXIKO - Tím mexických archeológov objavil fenomenálny úkaz. Neďaleko mexickej sopky Iztaccíhuatl našli záhadný tisícročný kamenný rybník, ktorý môže symbolizovať zmenšeninu vesmíru. Okolo celého rybníka sú rozostavané kamene, ktoré pravdepodobne pochádzajú z mezoamerických civilizácií.

Národný inštitút antropológie a histórie (INAH) informoval, že objavený kamenný rybník "tetzacualco" alebo kamenná svätyňa, je stará zhruba tisíc rokov. Nachádza sa neďaleko neaktívneho stratovulkánu Iztaccíhuatl vo výške 4 tisíc metrov. Archeológovia tvrdia, že kamenná štruktúra bola na dne jazera umiestnená tak, aby evokovala kamene pláajúce nad hladinou. 

Kamenný rybník objavení archeológmi
Zobraziť galériu (14)
Kamenný rybník objavení archeológmi  (Zdroj: Isaac Gómez/SAS INAH)

Archeológovia veria, že táto majestátna kamenná svätyňa zobrazuje miniatúru vesmíru. Okolo celej svätyne sú rozmiestnené záhadné kamene, ktoré odkazujú na dávnu meso-americkú kultúru.

Archeológovia v Mexiku objavili
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR AP)

Podľa názoru archeológa Irisa del Rocioa Hernandeza kamenná stavba môže odkazovať aj na pradávnu aztécku legendu o drakovi Cipactli. Legenda hovorí, že drak Cipactli, prezývaný aj ako Netvor Zeme, sa plavil v historických vodách a po jeho smrti sa stvorila Zem.

Archeológovia v Mexiku objavili
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR AP)

Hernández zastáva názor, že okolie okolo kamenného rybníka sa podobá na geometrický vzor "quincunx." Tvrdí, že štyri kamene, ktoré sú umiestnené v rohoch, tvoria akýsi štvorec či obdĺžnik, ktorý dotvára piaty kameň uprostred jazera.

Archeológovia neďaleko sopky Iztaccíhuatl
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Isaac Gómez/SAS INAH)

Sopka Iztaccíhuatl sa nachádza v štvrtom najväčšom meste Mexika, v meste Puebla. Archeológovia našli v bízkosti svätyne aj ozdobné prvky, ktoré odkazujú na aztéckeho boha dažďa Tlaloca.

Viac o téme: SopkaMexikoObjavIztaccíhuatlSvätyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu