Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Pri obnove sochy Ježiša narazili na niečo nečakané: Tajomný list kňaza spred 250 rokov

(Zdroj: profimedia.sk)

MADRID - Španielski reštaurátori drevenej sochy Ježiša Krista našli v jej zadnej časti tajný úkryt a v ňom rukopis pochádzajúci z roku 1777, ktorý je podpísaný Joaquinom Minguezom, vtedajším kňazom katedrály Burgo de Osma. V dokumente duchovný píše o populárnych detských hrách, o hospodárstve miestnej dediny, o politických a náboženských záležitostiach či známych osobnostiach. Pravosť tohto dokumentu však ešte musia potvrdiť historici či archeológovia.

ODKAZ zo záhrobia: Dievčina (22) päť rokov po smrti otca dostala od neho zásielku na FOTO

Drevená socha sa obvykle nachádza v kostole Santa Agueda v dedine Sotillo de la Ribera v španielskej provincii Burgos. Dva listy popísané z oboch strán našla madridská reštaurátorská spoločnosť Da Vinci Restauro, keď jej odborníci odstránili kúsok tkaniny používanej na zakrytie Krista a zrazu objavili malú medzeru.

"Drevo je zvnútra duté. Na dokument z 18. storočia sme narazili, keď sme demontovali Krista z kríža" uviedla reštaurátorka Gemma Ramírezová Millaresová pre MailOnline. Podľa nej dokument hovorí o živote na dedine v roku 1777, o jej autorovi, miestnej ekonomike a dobových zvyklostiach. Spoločnosť už vytvorila aj video, ktoré ukazuje, ako jej pracovníci k tomuto úžasnému nálezu dospeli.

Manuskrip tiež popisuje bežné choroby, obľúbené detské hry a dokonca sa v ňom uvádzajú aj mená úspešných býčích bojovníkov. Podľa reštaurátorov takéto témy naznačujú, že list bol vytvorený ako časová kapsula pre budúcu generáciu.

Viac o téme: SochaListKňazúkrytRukopisJežišČasová kapsula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu