Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Existuje tajomný Yeti? Pozostatky nájdené v Himalájach podrobili analýze, toto je verdikt

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: internet)

BUFFALO - Tajomné pozostatky, o ktorých sa tvrdilo, že patria Yetimu, sú podľa novej štúdie ohavné falzifikáty. Osem exemplárov, vrátane kostí, zubov, kože, chlpov a výkalov, pochádza z medveďov a jeden patril psovi.

Výskumník vraj po 50 rokoch rozlúštil záhadu Yetiho: Viem, odkiaľ pochádzajú neznáme stopy

Vzorky zozbierané z Himalájí a tibetskej plošiny boli údajne dôkazom existencie snežného muža Yetiho, no testy DNA preukázali, že nemajú nič spoločné s týmito chlpatými humanoidnými bytosťami, žijúcimi údajne v odľahlých oblastiach Nepálu a Tibetu.

Vedúca výskumu, doktorka Charlotte Lindqvistová z University of Buffalo v USA uviedla, že ich zistenia naznačujú, že veľká väčšina legiend o Yetim má niečo spoločné s medveďmi a že ich štúdia dokazuje, že genetika by mala byť schopná odhaliť aj iné podobné záhady. Výsledky boli zverejnené v odbornom časopise Proceedings Of The Royal Society B.

Existuje tajomný Yeti? Pozostatky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Legenda o Yetim je súčasťou nepálskeho folklóru, ktorý trvá už mnoho storočí. Príbehy o strašidelnom snežnom mužovi sa prvýkrát objavili v západnej populárnej kultúre až v 19-tom storočí.

Mnohé pozorovania stvorenia a jeho stopy boli pravdepodobne umelo vytvorené, podporované rozmazanými fotografiami a zrnitými videozáznamami, ale v priebehu rokov nikto nepredstavil žiadne relevantné dôkazy, že Yeti je skutočný.

Nový výskum ukázal, že ázijské čierne medvede, medvede himalájske hnedé a tibetské hnedé medvede k mýtu istým spôsobom prispeli. Štúdia síce na jednej strane opäť raz vyvrátila presvedčenie tých, ktorí veria, že Yeti skutočne existuje, no na strane druhej sa jej podarilo odhaliť ďalšie informácie o evolúcii ázijských medveďov, o ktorej sa veľa nevie.

Viac o téme: YetiŠtúdiaDnaMedveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu