Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci o tom, čo s nami robí alkohol: Po pive ste uvoľnení, po vodke...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Rôzne druhy alkoholu vzbudzujú odlišné typy emócií, víno napríklad prispieva k pocitu uvoľnenia, zatiaľ čo po požití tvrdého alkoholu sa ľudia cítia viac sebavedomí a sexi. Zistili to britskí vedci, ktorí v rok trvajúcom medzinárodnom prieskume oslovili viac ako 30-tisíc ľudí. Výsledky štúdie zverejnili v časopise British Medical Journal.

Destiláty ako je vodka, gin, whisky a ďalšie sú podľa vedcov spájané s celou škálou silných pocitov. Najčastejšie ale s tými negatívnymi, ako je agresivita, ktorú pociťovalo 30 percent oslovených, alebo nepokoj (28 percent respondentov) a plačlivosť (22 percent opýtaných). Pozitívne účinky, ako napríklad prísun energie, hlásilo 58 percent ľudí, 59 percent zasa pocítilo väčšiu sebadôveru a 42 percent sa cítilo atraktívnejšie.

Pijani piva a vína naproti tomu zažívali skôr pocit uvoľnenia. Červené víno účastníci prieskumu najčastejšie spájali s následným pocitom únavy. Odlišné reakcie na rôzne druhy alkoholu môžu byť podľa vedcov dané rôznym percentom alkoholu, prísadami a zvyčajne požívaným množstvom.

Určitú rolu môže hrať aj reklama a kultúrne súvislosti. Podľa vedcov si tak ľudia možno vyberajú pitie na základe svojich nálad a toho, aké následné pocity od daného nápoja očakávajú.

Viac o téme: AlkoholVýskumEmócie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu