Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Patriarcha Kirill varoval pred blížiacim sa koncom sveta: Pred nami sú strašné chvíle dejín

Patriarcha Kirill Zobraziť galériu (4)
Patriarcha Kirill (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, v pondelok vyzýval tvorivú inteligenciu, aby nezviedla ľudí na scestie, a varoval pred blížiacim sa koncom sveta. Žiaduce je podľa neho vystríhať sa chýb predkov, ktorí doviedli Rusko k záhube boľševickou revolúciou pred sto rokmi.

Vedci sa boja megakatastrofy, ktorá by mohla nastať už o sto rokov: Tie škody si neviete predstaviť

"Hriech dnes nie je zjavný, hriech sa dnes ukazuje tým najlákavejším spôsobom vo filme či v divadle. Umenie, ktoré by malo ľudskú osobnosť kultivovať, obohacovať, povznášať, sa stáva bremenom, ktoré nedovoľuje človeku vzlietnuť," kázal patriarcha v moskovskom chráme Krista Spasiteľa.

Vraj nehádže do jedného vreca celé umenie, ale len to umenie, ktoré si uzurpuje "akúsi zvláštnu úlohu, osobitné právo prinášať ľudu pokušenie a hriech, zvádzať ľudí na scestie", a tak "veľmi značná časť našej inteligencie opakuje zhubnú chybu svojich predchodcov, ktorí doviedli našu krajinu ku záhube revolúciou, ktorej storočné výročie si tento rok pripomíname".

Patriarcha Kirill varoval pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Teraz nie je čas, aby sme rozhúpavali loďku ľudských vášní, teraz je čas, aby sa zomkli všetky zdravé sily - cirkev, umenie, kultúra, naši spisovatelia, vedci. Všetci ľudia, ktorí milujú vlasť, musia byť dnes svorní, pretože vstupujeme do kritického obdobia vývoja ľudskej civilizácie," nabádal Kirill. "To je teraz aj voľným okom vidieť. Len slepý nevidí, že sa blížia strašné chvíle dejín," zdôraznil a dodal, že podľa vierouky približovanie a odďaľovanie konca sveta závisí na ľuďoch samých, najmä verejne známych, ktorí si musia uvedomiť svoju zodpovednosť za Rusko aj celé ľudstvo a "zabrzdiť naše skĺzavanie k priepasti konca dejín".

Historik Daniil Kocjubinskij na Kirillovo strašenie koncom sveta podľa serveru Newsru.com zareagoval výčitkou, že patriarcha asi chýbal na seminári, keď sa preberali dogmy: Cirkev predsa po stáročia chápala koniec sveta ako koniec pozemského utrpenia, po ktorom bude nasledovať božie kráľovstvo a raj, prinajmenšom pre tých, čo smrteľne nehrešili. Tak napríklad roku 1492 novgorodský arcibiskup Gennadij preklínal kacírov a židov a kázal ich upaľovať na hraniciach za to, že "pokazili koniec sveta", na ktorý sa všetci pravoslávni tak tešili, že ani pole neosiali a rovno si líhal do hrobov. A tie sa podľa historika naozaj hodili, pretože kraj zakrátko postihol hladomor...

Patriarcha Kirill varoval pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kirill, ktorý je vnímaný ako blízky spojenec Kremľa, v pondelok oslávil 71. narodeniny, a tak ako darček po bohoslužbe dostal presnú kópiu pokrývky hlavy a habitu patriarchu Tichona, ktorý stál na čele pravoslávnej cirkvi pred sto rokmi a odsudzoval počínanie boľševikov. Podobne teraz činia aj prokremeľské televízie v seriáloch o "démonoch revolúcie" a jej organizátorovi Levovi Trockom.

Viac o téme: HriechKoniec svetaKirill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu