Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zvláštna komunita v USA v sebe ukrýva tajomstvo dlhovekosti: Teraz ho vedci odhalili

Komunita Amišov je veľmi svojská Zobraziť galériu (3)
Komunita Amišov je veľmi svojská (Zdroj: YouTube)

EVANSTON - Vedcov upútala dlhovekosť členov náboženskej komunity Amišovi natoľko, že sa rozhodli urobiť výskum v jednej z jej skupín v Indiane. Po odobratí genetických vzoriek zistili, že to nesúvisí iba so zdravým životným štýlom bez techniky a chémie, ale môže za to zvláštna mutácia génu, ktorá ich chráni pred opotrebovaním a starnutím.

Extrémne kresťanská komunita Amišov, ktorá žije v USA a Kanade, odmieta výdobytky modernej doby. Jej členovia vyznávajú tradičný životný štýl a ich priemerný vek dosahuje 85 rokov. Vedcov preto zaujímalo, prečo sa dožívajú v priemere až o desať rokov viac ako zvyšok populácie. Dospeli k záveru, že ich dlhovekosť nesúvisí len so zdravším životným štýlom, ale skutočnou príčinou je mutácia génu SERPINE1.

Zvláštna komunita v USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Chcete sa zdraví a plní energie dožiť 120 rokov? Počúvajte tieto rady!

"Títo ľudia nepoužívajú modernú medicínu. Skutočnosť, že ich priemerný vek je až 85 rokov, je preto o to pozoruhodnejšia," hovorí kardiológ Douglas Vaughan z Northwestern University. Vedci do výskumu zapojili 177 členov komunity z Indiany a zistili, že až 43 z nich bolo nositeľom špecifickej genetickej mutácie.

Zvláštna komunita v USA
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Zakončenie telomérov bolo u týchto osôb veľmi špecifické. Ako keby bol ich gén chránený pred opotrebovaním a starnutím," uvádza sa vo výskume. Vaughan ďalej poznamenal, že u ostatného obyvateľstva sa tento gén vyskytuje veľmi zriedka a jeho nositeľom je jeden zo 70 000 ľudí. 

Viac o téme: AmišiDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu