Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miliardár Bill Gates sa spojil s Čínou: Chcú vytvoriť novú jadrovú energiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vo)

AMERIKA - Celosvetovo najznámejší americký miliardár a filantrop Bill Gates sa okrem podnikateľskej činnosti venuje aj jadrovým technológiám. Teraz sa spojil s Čínou, aby zhmotnili pokrok vo vede.

Spoločnosť TerraPower, založená Billom Gatesom v roku 2008 sa zaoberá pokročilým vývojom jadrových technológií. Momentálne zakladá podnik spolu s čínskou spoločnosťou China National Nuclear Corporation (CNNC). Ich prioritou je dotiahnuť program reaktora Traveling Wave Reactor (TWR) do úspešného konca.

TerraPower na svojej internetovej stránke publikuje, že existujúca spoločnosť Global Innovation Nuclear Energy Technology Company Ltd. uskutočnila dohodu podpísanú samotnou vládou USA a Číny. Ich spolupráca so spoločnosťou CNNC by mala priniesť značný prínos v oblasti skúmania nových spôsobov civilnej jadrovej energie. Táto energia rieši otázky ohľadne bezpečnosti, nákladov a zaoberá sa aj otázkami o životnom prostredí.

Technológia programu TWR

Naše slovenské reaktory majú každý rok čiastočnú výmenu paliva. Životnosť palivovej kazety s gadolíniovým palivom Gd-II je približne päť rokov. Rozdiel medzi klasickými reaktormi a reaktormi TRW spočíva v tom, že reakcia v TWR prebieha v pomaly postupujúcej vlne paliva. To umožňuje prevádzku reaktora počas desiatok rokov bez nutnej výmeny štiepneho materiálu. Znamená to, že reaktor TRW si môže sám vyrábať teplo a elektrickú energiu aj bez osobnej prevádzky.

Unikátny je samotný koncept fungovania. Izotop uránu 235 (U-235), ktorý sa využíva ako štiepny materiál v tradičných jadrových reaktoroch, je v prírode mimoriadne vzácny (prírodný urán extrahovaný z rudy obsahuje iba 0,72 % izotopu U-235). Jadrové palivo je tak pre väčšší podiel tohto izotopu nutné obohacovať.

Hlavná výhoda reaktora TRW je v tom, že na svoj chod potrebuje iba minimálne množstvo U-235, ktoré rýchlo naštartuje štiepnu reakciu. Hlavným palivom TRW je izotop uránu U-238, ktorý sa nachádza v oveľa väčšom množstve v prírode (99,276 % pokrýva prírodný urán).

Okrem iného treba spomenúť, že odstránenie prepracovania znižuje obavy, ktoré úzko súvisia so šírením jadrových zbraní, znižujú sa aj celkové náklady na tvorbu jadrovej energie a pomáha chrániť životné prostredie využitím odpadového vedľajšieho produktu a znižovaním produkcie skleníkových plynov. 

Viac o téme: Jadrová energiaBill GatesTWR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu