Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nemci dohnali predpisy EÚ do krajnosti: Výrobca pochúťky Raffaelo sa chytá za hlavu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

FRANKFURT - Nemecký súd tento týždeň nariadil, aby známy taliansky výrobca čokolády Ferrero uvádzal počet obľúbených cukroviniek v každej škatuľke, ktorú predáva. Bonbóny Raffaello, ktorými je firma preslávená, vraj nemajú na obale informácie v súlade s predpismi Európskej únie. Nemecká láska k precíznosti sa tak dostala zase raz na novú úroveň.

Brusel si posvietil na hranolčeky aj chlieb: Vymyslel pre ne novú normu, kvôli rakovine

V súčasnosti Ferrero uvádza na obale len hmotnosť v gramoch. V Nemecku sa napríklad Raffaelo predáva v škatuľkách, ktoré majú 40g, 150g alebo 230g. Avšak oficiálne spotrebiteľské centrum štátu Hesensko tvrdilo, že to nestačí. „Spotrebitelia musia v bonboniére buď vidieť presný počet sladkostí, alebo musí byť množstvo uvedené na obale výrobku,“ citoval portál telegraph.co.uk Wiebke Franzovú zo spotrebiteľského centra.

Tento problém vznikol na základe skutočnosti, že mandľovo-kokosové bonbóny Raffaello sú zabalené individuálne. Podľa pravidiel EÚ sa môže v jednotkách hmotnosti predávať len taká čokoláda a zmrzlina, ktorá nie je balená jednotlivo. Ak má svoj vlastný obal, musí byť uvedené množstvo.

Výrobca dotknutej čokolády neúspešne tvrdil, že toto nariadenie je nezmysel, pretože obaly pri Raffaele slúžia len ako „separačné pomôcky“ a nie ako obaly.

Nemci dohnali predpisy EÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Súd ďalej rozhodol, že ak by bolo nemožné presne spočítať koľko bonbónov sa v danej škatuľke nachádza, informácia o kusoch musí byť aspoň približná. Toto rozhodnutie, ktoré vydal nemecký súd, sa týka len predaja cukroviniek značky Ferrero na území Nemecka. V prípade ak by sa ho však chytili súdy v ďalších krajinách, mohlo by to mať ďalekosiahle následky.

Firma Ferrero sa proti verdiktu odvolala a vo vyhlásení dodala, že „zavedenie takéhoto rozhodnutia by narušilo štandardnú výrobu a ovplyvnilo by aj celý cukrárenský priemysel". Vzniknutý spor bol momentálne predložený vyššiemu regionálnemu súdu vo Frankfurte.

Viac o téme: CukrovinkySúd FerreroRaffaelo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu