Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Švajčiarsko je naozaj bohatá krajina: Hotový poklad sa nachádza dokonca aj v splaškoch

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Eawag, Elke Suess)

BERN - Kilogramy zlata a striebra sa podľa výskumného ústavu Eawag dostanú každý rok vo Švajčiarsku do odpadových vôd. V niektorých prípadoch je koncentrácia drahých kovov dokonca taká vysoká, že by sa ich oplatilo zo splaškov získavať, vyplýva zo štúdie. Švajčiari však nesplachujú do záchodov svojej prstene a náhrdelníky, za obsah drahých kovov v odpadových vodách môže hlavne priemysel.

VIDEO V kanalizácii v Londýne našli totálne monštrum: Ľudia mu chcú dať meno Trump

Do švajčiarskych čističiek odpadových vôd podľa ústavu Eawag ročne doputuje 3000 kilogramov striebra a 43 kilogramov zlata. Hodnota týchto kovov sa pohybuje okolo 1,5 milióna frankov (1,3 milióna eur). V niektorých čističkách v juhošvajčiarskom kantóne Ticino je dokonca koncentrácia zlata taká vysoká, že by sa ho podľa vedcov zrejme oplatilo zo splaškov získavať.

Švajčiarsko je naozaj bohatá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V kantóne Ticino stojí niekoľko podnikov na spracovanie zlata, striebro do odpadových vôd po celom Švajčiarsku putuje predovšetkým z chemických a farmaceutických firiem, ale aj z firiem vyvíjajúcich hi-tech výrobky.

Podľa hlavného autora štúdie Basea Vriensea sú v odpadových vodách vo Švajčiarsku výrazné koncentrácie aj iných vzácnych kovov a ďalších prvkov, napríklad tantalu, germánia, nióbu, titánu a gadolínia. Pre ľudské zdravie nie sú tieto koncentrácie škodlivé, uviedol ústav Eawag. V štúdii však pripúšťa, že rad nových prvkov a ich vplyv na človeka vedci ešte dokonale nepreskúmali.

Viac o téme: KanalizáciaStriebroOdpadZlatoŠvajčiarskoDrahé kovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu