Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológovia vraj našli pozostatky slávneho svätca: Oči celého sveta sa uprú na toto miesto!

Relikvie Svätého Mikuláša Zobraziť galériu (4)
Relikvie Svätého Mikuláša (Zdroj: SITA/AP)

ANTALYA - Až doteraz boli historici presvedčení o tom, že pozostatky Svätého Mikuláša sú uložené v talianskom meste Bari, kde bol na počesť tohto svätca postavený chrám. Tureckí archeológovia to však svojimi poslednými zisteniami spochybňujú a tvrdia, že jeden z najznámejších biskupov je pochovaný v Turecku, kde sa aj narodil.

Svätý Mikuláš, ktorého sviatok si každoročne pripomíname 6. decembra a milujú ho najmä deti, sa stal biskupom v starogréckom prímorskom meste Myra. Fakty okolo pozostatkov svätca vyvolávajú otázniky. Tureckí archeológovia totiž najnovšie tvrdia, že je pochovaný v jeho rodisku v Demre (kedysi nazývaná Myra). 

Archeológovia vraj našli pozostatky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mikuláš celý svoj život venoval práci s chudobnými, dokonca dal pre nich postaviť aj nemocnicu. V Myre, kde pôsobil, ho ľudia milovali a jeho životopis je plný ušľachtilých skutkov. Historici len ťažko dokážu posúdiť, ktoré z jeho činov sa naozaj stali a ktoré sú iba výplodom fantázie jeho obdivovateľov. Ako biskup bol však mimoriadne vážený. Po smrti bol pochovaný vo svojom biskupskom sídle v Myre. Po príchode moslimov v 11. storočí preniesli námorníci jeho pozostatky do Bari, kde mu neskôr postavili chrám. No Turci údajne nedávno zistili, že sa nachádzajú úplne niekde inde. 

Chrám v talianskom Bari
Zobraziť galériu (4)
Chrám v talianskom Bari  (Zdroj: thinkstock.com)

Údajné pozostatky svätca
Zobraziť galériu (4)
Údajné pozostatky svätca  (Zdroj: profimedia.sk)

"Sme presvedčení o tom, že do Talianska bolo prenesené telo anonymného kňaza a pozostatky svätého Mikuláša sú v jeho rodisku v kostole Demre. Oči sveta budú uprené na toto miesto," povedal šéf archeologického tímu Cemil Karabayram. Ten sa spolu s kolegami domnieva, že hrobka biskupa sa nachádza v trhlinách, ktoré objavili pod prastarým kostolom v Antalyi. Počas poslednej fázy vykopávok sa do prác zapojí aj tomograf, zemný radar a osem akademikov. "Veríme, že táto svätyňa nebola vôbec poškodená, ale je ťažké sa k nej dostať, pretože na podlahe sú mozaiky," dodal Karabayram. Turkom teda chvíľu potrvá, kým svoju teóriu budú môcť dokázať. 

Mikulášska tradícia je rozšírená po celom svete. Krestania si 6. decembra pripomínajú pamiatku Mikuláša, biskupa z tureckej Myry, ktorý sa narodil okolo roku 280 v Turecku, kde taktiež 6. decembra 345 zomrel. Svätý Mikuláš sa preslávil svojou štedrosťou, ako obranca viery a záchranca nespravodlivo obvinených. Dodnes je tento asi najznámejší svätý uctievaný okrem iného ako ochranca námorníkov, obchodníkov, pútnikov či detí a ako patrón Ruska, Lotrinska a niekoľkých miest, napríklad Amsterdamu a Bari. 

O jeho živote panuje mnoho legiend. Podľa najznámejšej z nich zachránil pred nevestincom tri dcéry chudobného otca tým, že im v noci cez okno do domu hodil tri mešce zlatých. Mikulášov kult sa postupne rozšíril po celej oblasti pôsobenia gréckej cirkvi a neskôr aj do slovanských krajín, do Európy i Ameriky.  

Viac o téme: TureckoHrobBariSvätý mikuláš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu