Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pred 15 rokmi sa odohrala lúpež storočia: Záhadní páchatelia, 154 miliónov sa nikdy nenašlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Pred 15 rokmi, 16. septembra 2002, prepadli najmenej traja lupiči na Európskej triede v Prahe 6 obrnené vozidlo bezpečnostnej agentúry Group 4 Securitas prevážajúce peniaze zo Citibank a ukradli z neho 154 miliónov českých korún. Takzvaná lúpež storočia zostáva po 15 rokoch nepotrestaná. Justícia postupne prepustila všetkých obžalovaných pre nedostatok dôkazov a peniaze sa nikdy nenašli.

Policajti takýto prípad ešte nemali: Muža dostali za mreže otrasné hygienické návyky

Lupiči, z ktorých dvaja boli oblečení v policajných kombinézach, prinútili posádku pod hrozbou použitia strelnej zbrane a výbušniny, aby vozidlo otvorila a aby sa premiestnila do jeho zadnej časti. S autom sa páchatelia dostali k nádrži Jiviny, kde ich stopa zmizla. Kvôli výške čiastky sa lúpež začala označovať za lúpež storočia. Prekonaná bola až v roku 2007, keď z budovy inej bezpečnostnej agentúry v Prahe zmizlo 560 miliónov českých korún.

Do pátrania po lupičoch z Dejvíc sa zapojil Interpol a v septembri 2004 sa v súvislosti s pozatýkaním takzvaného Berdychovho gangu, ktorý v prestrojení za policajtov unášal podnikateľov a prepadával kamióny, objavili informácie, že za lúpežou mohol stáť tento gang. O dva roky neskôr boli v Írsku zatknutí členovia Berdychovho gangu Tomáš Půta a Maroš Šulej a v septembri 2010 policajti obvinili z lúpeže storočia štvoricu ľudí: okrem Půty a Šuleja aj Františka Hajna a dispečera bezpečnostnej agentúry Antonína Saletu. Polícia pôvodne vinila z lúpeže sedem ľudí. Dvaja z podozrivých však zomreli a jedného odovzdali na Slovensko na ďalšie konanie.

Půta neskôr dostal dvanásť rokov, Hajna odsúdili na desať rokov väzenia a Šulej bol oslobodený. V máji 2013 Pražský mestský súd zbavil Půtu viny, rovnako ako aj Hajna. Zbavenia viny sa neskôr dočkal aj Saleta, ktorý bol pôvodne odsúdený na deväť rokov väzenia. Hajn, ktorý sa po oslobodzujúcom rozsudku vrátil do Dominikánskej republiky, sa dokonca po rozhodnutí súdu dočkal odškodnenia od štátu vo výške 255.000 korún.

Viac o téme: LúpežPrahaDejvice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu