Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci zistili, aká je maximálna dĺžka ľudského života: Nikto z vás sa zrejme toľko nedožije

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

TILBURG - Najnovšie výsledky svojho výskumu nedávno prezentovali odborníci na ekonometriu z univerzity v holandskom Tilburgu. Zamerali sa na zisťovanie maximálnej možnej dĺžky ľudského života. Porovnávali pri tom údaje o počte úmrtí a veku zosnulých v Holandsku za posledných tridsať rokov. Sú presvedčení o tom, že našli strop pre vek ľudí. Podľa ich výsledkov maximálne trvanie ľudského života nemôže prekročiť hranicu 115 rokov.

Tím odborníkov na ekonometriu sa pod vedením profesora Johna Einmahla vo svojom výskume zameral na zistenie limitu maximálneho trvania ľudského života. Výpočtami sa snažili zistiť, do akého veku dokáže ľudské telo fungovať z biologického hľadiska. "V priemere žijú ľudia dlhšie, ale vek najstarších z nás sa za posledných tridsať rokov neposunul ďalej. Maximálny strop sa už nijak nezmení," povedal Einmahl. 

Babička má 90, no cíti sa na 50: Ľuďom dala unikátnu životnú RADU

Vedci postupne zhromaždili údaje o 75-tisíc Holanďanoch, ktorí zomreli za posledných tridsať rokov, pričom sa zamerali na vek zosnulých. Chceli tak nájsť vekový strop, ktorý nie je možné prekročiť. Matematicko-štatistickými výpočtami sa dopracovali k záveru, ktorý je pre ženy o niečo priaznivejší ako pre mužov. U žien dosahuje najvyšší možný vek hranicu takmer 116 rokov (presne 115,7), u mužov  je to 114 rokov.

Vedci zistili, aká je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Holanďania týmito výsledkami potvrdili podobný výskum z minulého roku, ktorý robili Američania. Aj oni sa vo svojej  štúdii dopracovali k zisteniu, že dĺžka života neprekročila 115 rokov a táto hranica sa nijako neposúva. Vedci sa zhodli aj v tom, že tento strop bol dosiahnutý v deväťdesiatych rokoch minulého storočia a odvtedy sa nemení. "Možno, ak budete veľmi dlho cestovať, nájdete aj starších ľudí. Ale sú to naozaj iba výnimky. Výsledky dokazujú, že príroda nám určila limit a ľudské telo nemôže fungovať dlhšie ako 115 rokov," uviedol Einmahl. 

Vedci zistili, aká je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

K výsledkom výskumu sa už vyjadrilo veľa odborníkov z oblasti medicíny, biológie a zdravej výživy. Tí tvrdia opak - že dĺžka ľudského života sa môže ešte predĺžiť vďaka zlepšeniu výživy, životného štýlu a medicíny. Podľa nich vek 115 rokov nie je hranica, za ktorú sa nemôžeme dostať. 

Viac o téme: ŽivotDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu