Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Anite (50) sa spravila vyrážka, o pár hodín vyzerala TAKTO: Pozor na varovné príznaky

Na Anitu bol strašný pohľad Zobraziť galériu (4)
Na Anitu bol strašný pohľad (Zdroj: Facebook)

MANCHESTER - Britke Anite Clarkovej sa na nose začala tvoriť vyrážka, ktorej nevenovala veľkú pozornosť. Netušila však, že ide o symptóm agresívnej kožnej infekcie, ktorá ju mohla pripraviť o zrak. Varuje všetkých, aby nikdy nič podobné nepodcenili. Zároveň lekár všetkým ženám radí, aby dôkladnejšie riešili hygienu aplikátorov, ktorými si nanášajú na tvár kozmetické prípravky.

Dvojnásobná mamička Anita pracuje ako komunitná sestra na predmestí Manchestru v Claytone a miluje prácu vo svojej záhradke. Keď sa jej však naposledy venovala, začala sa cítiť veľmi unavená, a preto si išla ľahnúť oveľa skôr, ako u nej býva zvykom. Ráno jej síce nebolo najlepšie, ale aj tak sa rozhodla ísť do práce. Pri rannej hygiene si všimla, že má na nose vyrážku. Po príchode do práce sa jej kolegyňa spýtala, čo to má na tvári. "Povedala mi, že vyzerám ako Santov sob Rudolph," spomína si Angličanka.

Anite (50) sa spravila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Jej nos počas dňa veľmi opuchol a očervenel a dokonca jej stúpla aj telesná teplota. Musela ísť domov, pričom  vtedy ešte netušila, že v ďalších dňoch ju čaká doslova peklo. Po návrate domov si ľahla, ale začali mať problémy s dýchaním a opuch sa šíril po celej tvári. Manžel Anite preto privolal záchranku. Opísal symptómy a záchranári ženu krátko nato previezli ma do nemocnice. 

Anite (50) sa spravila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Lekári pacientke neskôr diagnostikovali bakteriálnu celulitídu. Ide o život ohrozujúcu infekciu, ktorá pri zanedbanej liečbe končí otravou krvi alebo zlyhaním obličiek. Napáda hlbšie vrstvy kože a objavuje sa na miestach, kde je otvorená pokožka, ako sú vredy, rezné a pooperačné rany. Anite lekári okamžite nasadili antibiotiká a v nemocnici musela zostať deväť dní. "Opuch bol veľmi veľký, nemohla som ani otvoriť oko. Tvár som mala ako jeden veľký naliaty zapálený pľuzgier, z ktorého mi vytekala tekutina. Bála som sa, že prídem o zrak a bolesti boli príšerné," hovorí.

Anite (50) sa spravila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Lekári najskôr príčinu infekcie spájali s kozmetickými aplikátormi. Veľmi často sa vraj stretávajú s prípadmi, kedy sa ženy nakazia pri nanášaní púdru, krému alebo očného tieňa. "Infekciou sa môžete veľmi rýchlo nakaziť aj vtedy, ak si často nemeníte kozmetické aplikátory. "Používaním sa na nich hromadia baktérie. Potom stačí, ak máte na tvári zanedbateľnú ranku alebo škrabanec a infekcia sa šíri veľmi rýchlo," vysvetľuje odborník.

Dana (44) po holení takmer prišla o nohy: FOTO Pozrite sa, ako ju zohavila smrtiaca infekcia

Clarková však mejkap používa iba zriedka, preto lekári hľadali príčinu ďalej, až kým v jej nose nenašli malú otvorenú ranku. Infekcia sa do jej tela pravdepodobne dostala, keď pracovala v záhrade. Možno niečo vdýchla alebo  sa do nosnej ranky dostal špinavý pot. Opuch jej zmizol až po piatich týždňoch a celé mesiace musela  chodiť na kontroly. Zrak má v poriadku, čo považuje za požehnanie. Pokožka, ktorá pripomínala kožu krokodíla, sa zatiaľ zotavuje veľmi pomaly. "Musím používať krém s vysokým faktorom, nová pokožka je veľmi citlivá. Mala som šťastie a ďakujem, že to takto dopadlo. Nikdy už nepodcením žiadnu vyrážku a stúpajúcu teplotu," sľubuje sama sebe. 

Viac o téme: VyrážkaInfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu