Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci prišli so šokujúcim zistením: Obyvatelia Pompejí boli "mŕtvi" ešte pred výbuchom sopky

Pompeje nakoniec zničil Vezuv Zobraziť galériu (3)
Pompeje nakoniec zničil Vezuv (Zdroj: thinkstock.com)

AMSTERDAM - Rozhodnuté o ich osude bolo ešte predtým, než Pompeje navždy pochovala sopka. Vedci totiž najnovšie zistili, že tamojší obyvatelia sa postupne trávili olovom, ktoré sa nachádzalo v pitnej vode. Dá sa preto predpokladať, že keby aj nezasiahol vulkán, i tak by dlho neprežili.

Nedávna štúdia publikovaná v časopise Toxicology Letters informovala o tom, že Pompejčania sa nevedomky sami zabíjali, a to v dôsledku otravy toxickými látkami z potrubia. Kvôli tomu trpeli mnohými zdravotnými problémami ako zvracanie, hnačka či mali poškodené obličky a pečeň. Experti analyzovali vzorky z potrubia nájdeného v archeologickej lokalite a zistili, že obsahujú nebezpečne vysoké úrovne antimónu.

Vedci prišli so šokujúcim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Päťdesiat odtieňov Pompejí: FOTO erotiky, ktorú ponúkali prostitútky v starovekom nevestinci

O starých Rimanoch je známe, že mali celkom dobré inštalačné schopnosti a zhotovovali rôzne zariadenia, vďaka ktorým získali isté hygienické návyky. Vedci na základe vyšších zistení predpokladajú, že sa priotrávili vysokým množstvom antimónu, ktoré sa dostalo do pitnej vody. Otrava antimónom je v porovnaní napríklad s otravou olova oveľa náhlejšia a náchylná na akútne príznaky. Spolu s hnačkou a vracaním môže v ťažkých prípadoch spôsobiť zástavu srdca. Viacerí historici sa preto domnievajú, že Rímska ríša zanikla čiastočne aj kvôli tomu, že zdravie mnohých obyvateľov bolo kvôli tejto otrave značne podlomené. 

Múmia z Pompejí, ktoré pochovala sopka
Zobraziť galériu (3)
Múmia z Pompejí, ktoré pochovala sopka  (Zdroj: profimedia.sk)

Tento toxický chemický prvok sa prirodzene vyskytuje aj v podzemných vodách v blízkosti  sopiek. Preto niektorí archeológovia tvrdia, že obyvatelia Pompejí, ktoré definitívne pochovala sopka Vezuv, by tak či tak neskôr vymreli. 

Viac o téme: OtravaPompeje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu