Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Blízko Zeme v októbri preletí obrí asteroid: Keby nás zasiahol, spôsobil by katastrofu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Asteroid TC4 2012 sa v októbri dostane blízko k našej planéte. Pohybuje sa rýchlosťou 14 000 km/s a ak by sa dostal do zemskej atmosféry, mal by podobný efekt ako meteor, ktorý dopadol do ruského Čeľjabinsku v roku 2013. Vedci zároveň plánujú vyskúšať svoj planetárny obranný systém, ktorý by mohol v budúcnosti odvrátiť kolíziu zemegule s asteroidmi.

Asteroid známy ako TC4 2012 bol prvý raz spozorovaný z observatória na Havaji v roku 2012, ale jeho obežná dráha sa nedala pozorovať dlhodobo. Vtedy sa predpokladalo, že môže byť vzdialený od našej planéty iba 6800 km. Avšak najnovšie pozorovania z Čile potvrdili, že asteroid s rozmermi od 10 do 30 metrov bude v októbri vzdialený od našej planéty zhruba 43 400 km. Z  astronomického hľadiska ide aj tak o veľmi malú vzdialenosť. Výsledky pozorovania by mohli vedcom poskytnúť cenné informácie potrebné pre budovanie planetárneho obranného systému. Ten by mal zabezpečiť ochranu našej planéty pred asteroidmi, ktoré by mohli pre ľudstvo v budúcnosti predstavovať reálnu hrozbu.

Blízko Zeme v októbri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/The Cosmos News)

Cieľom NASA je sledovať potenciálne nebezpečné asteroidy a kométy, a zároveň zaviesť opatrenia na odvrátenie hrozby kolízie medzi nimi a Zemou. "Vedci sa vždy zameriavali na to, aby zistili o asteroidoch pohybujúcich sa  okolo zemegule čo najviac," povedal vedec programu NASA, Michael Kelley. "Snažíme sa vybudovať celosvetovú sieť na ich detekciu a sledovanie, aby sme posúdili a v prípade potreby aj odvrátili ich hrozbu."

Blízko Zeme v októbri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Úsilím vesmírnej agentúry je vyvinúť špeciálny typ kozmickej lode nazývanej DART (Double Asteroid Redirection Test). Loď s veľkosťou chladničky môže byť vypálená na asteroid s dostatočnou silou na zmenu jeho trajektórie. DART by mal byť otestovaný na páre asteroidov s názvom Didymos A a B, ktoré by sa mali priblížiť k Zemi v roku 2022. Zatiaľ čo malé asteroidy dopadajú na Zem každý deň, dvojičky Didymos by mohli spôsobiť skutočné problémy, ak by nás zasiahli. A to je dôvod, prečo ich NASA chce použiť ako cieľ. Systém DART narazí do Didymosu B rýchlosťou 6 kilometrov za sekundu, čo  zmení jeho rýchlosť a smer tak, aby sa dostal z dráhy Zeme. 

Viac o téme: AsteroidTC4 2012
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu