Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Odvážny muž má neobvyklého priateľa: Pri pohľade naň by mnohí zomreli od strachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Keď väčšina ľudí kúpajúcich sa v mori uvidí plávať k sebe 180 centimetrov dlhého žraloka, zovrie sa im žalúdok strachom. Pre istého austrálskeho inštruktora potápania je to však len stretnutie so starým kamarátom, napísal spravodajský server The Times.

Na českú turistku zaútočil najobávanejší žralok: VIDEO Minúty drámy na lodi plnej turistov

Rick Anderson hovorí, že sa pred siedmimi rokmi zoznámil s vtedy žraločím mláďaťom. Teraz už je z neho dospelý žralok, ale zakaždým, keď sa Rick potopí k útesu, kde žije, žralok k nemu pripláva, aby sa pomaznali.

Žraloka s latinským názvom "Heterodontus portusjacksoni" vzal pred rokmi do ruky, keď sa potápal pri pláži Nobbys severne od Sydney so svojimi žiakmi. "Chcel som im ukázať, že žraloky sú priateľské, a tak som ho vzal do ruky a potľapkal," povedal sydneyskému denníku Daily Telegraph. "Potom som ho znova vídal každých pár mesiacov, a zakaždým som ho potľapkal."

Neskôr zistil, že ide o žraločiu samičku, ktorá k nemu už sama pláva, kedykoľvek sa pri útese objaví. Odstrčí stranou ostatných potápačov, aby sa mu mohla otrieť o nohu. Anderson ju navštevuje zhruba každé dva mesiace a spoľahlivo ju pozná podľa vzoru na hlave.

"Žraloky nie sú hlúpe zvieratá, vedia, čo sa deje a spoznajú, kedy sa zmení počasie," povedal Anderson. "Keď som ju videl naposledy, obtočila mi chvost okolo chrbta, nechcela, aby som odišiel."

Anderson pripúšťa, že nedokáže vysvetliť toto dlhé priateľstvo. Tento žralok patrí medzi všeobecne plachý druh, ktorý sa snaží potápačom vyhnúť. "Sú neškodné, ale keď sa im nepáčite, môžu vám to dať najavo uhryznutím," uviedol. "Ja som svoju samičku nikdy nekŕmil, ale správa sa ako pes, chce len trochu pozornosti."

Viac o téme: PotápačŽralokMaznanieRick Anderson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu