Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dvojica odhalila, ako dokázala splatiť hypotéku za štyri roky: Stačilo na to týchto šesť KROKOV

Dvojica si užíva život bez hypotéky Zobraziť galériu (5)
Dvojica si užíva život bez hypotéky (Zdroj: profimedia.sk)

BOURNEMOUTH - Šetrný lesbický pár dokázal splatiť svoju hypotéku za úžasne krátku dobu - presnejšie štyri roky! Obe ženy tvrdia, že na tom nie je nič ťažké. Sú presvedčené o tom, že v 40-tke pôjdu do dôchodku a nebudú musieť už nikdy pracovať. Vraj by to mohol dokázať každý; stačí sa len pridržiavať zopár rád.

Lindsey Bryantová (38) a jej partnerka Vicki Wrightová (35) sa zoznámili v Austrálii, kde pracovali v bare. Hypotéku vo výške 160 000 libier (180-tisíc eur), ktorú si vzali na jednoizbový  byt v prímorskom meste Bournemouth, zvládli na obrovské prekvapenie bez väčších obmedzení splatiť už za štyri roky.

"Nikdy sme nemali nijaký rozpočet. Všetko bolo vždy len o disciplíne. Kľúčom je pevná vôľa," tvrdia. Pár, ktorý si mal počas doby splácania úveru dostatok peňazí aj na dovolenky, tvrdí, že za rýchlym splatením stojí šetrnosť, ktorá začína tými najjednoduchšími a každodennými krokmi.

Dvojica odhalila, ako dokázala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Hypotéku na byt si Vicki a Lindsey vzali v roku 2007 a v auguste 2011 ju mali splatenú. „Nedokázala a nechcela som si predstaviť, že ju budem riešiť ešte v päťdesiatke ako väčšina mojich priateľov," povedala Wrightová. Preto sa rozhodli spolu s partnerkou vymyslieť nejaký spôsob, ako to všetko urýchliť.

To bol dôvod, prečo sa v prvom rade pozastavili nad každodenným míňaním. Rozhodli sa vždy kúpiť to najlacnejšie, čo bolo v ponuke. Najnižšiu cenu vždy porovnali s tou najvyššou a ušetrené peniaze hneď odložili na splátku. V každom mesiaci odpracovali nejaké nadčasy a opäť peniaze odložili. Práve týmto spôsobom dokázali splatiť hypotéku s rozpočtom na 35 rokov len za pár rokov. Nie je to vraj nič ťažké. 

"Nejde o to vypínať svetlo v dome a ušetriť tak 20 pencí. Šetrenie by sme mali spájať aj s užívaním, ale tak, aby to nestálo veľa," hovoria. Treba jednoducho všetko robiť tak, aby ste výdavky stlačili na minimum. Keď chceli ísť na dovolenku, ktorá bola v ponuke za 400 libier, vyjednávali, až kým sme sa nedohodli na stolibrovej zľave. Samozrejme, že ušetrená suma išla hneď na splátku.

Dvojica odhalila, ako dokázala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po poslednej splátke sa rozhodli, že pri tomto sporiacom životnom štýle zostanú a začali premýšľať o dome. A tak pokračovali v odkladaní peňazí ako predtým. A opäť to zvládli bez väčšieho odriekania, dopriali si nákupy, exotické dovolenky a dokonca si kúpili dve autá. Vysnívaný dom sa nakoniec stal realitou.

Dvojica odhalila, ako dokázala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Dvojica má momentálne náborovú agentúru a teší sa z toho, že úspory im zabezpečia pohodlný odchod do dôchodku už po dosiahnutí štyridsiatky. Ich veľkým snom je mať ďalší dom v Devone, kde by bol veľký pozemok a ony by sa mohli venovať zvieratám a fungovať ako poradkyne.

A ČO RADIA VŠETKÝM, KTORÍ SÚ ZAVALENÍ ÚVERMI?

1. Vyberte si správnu hypotéku

Pri výbere hypotéky sa neriaďte iba najnižšími úrokovými sadzbami. Ideálne je, ak môžete preplatky splácať bez zbytočne veľkých poplatkov. 

2. Neuspokojte sa s prácou v riadnom pracovnom čase

Dokonca aj pár pracovných zmien navyše vám pomôže. Človek na tom môže zarobiť aj niekoľko sto eur mesačne, ktoré odloží na splátku. 

Dvojica odhalila, ako dokázala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. Vyjednávajte 

Vôbec najlepšie je vyjednať si výšku platu hneď od nástupu. Zabudnite na prácu, kde vám sami neponúknu postupné navyšovanie platu. Pokiaľ je to možné, vyjednávajte aj pri nakupovaní. Väčšina obchodníkov žije z provízie a môžete sa jednoduchšie dojednať na cene. 

4. Predajte všetky veci, ktoré nepoužívate

Takýmto spôsobom získali Lindsey a Vicki aj 300 libier mesačne na oblečení, ktoré nepotrebovali. Ak ste si nejakú vec neobliekli dlhšie ako rok, zbavte sa jej predajom povedzme na internete. 

Dvojica odhalila, ako dokázala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

5. Vyberte si správnu prácu

Keď vám v práci ponúknu 5% bonusový príplatok, skúste vyjednať 10%. Nikdy automaticky nesúhlaste s prvou ponukou. 

6. Nepodceňujte internetové účty

Vďaka účtom ako Topcash alebo Quidco môžete získať zhruba 10% na každodenné nakupovanie, čím si môžete prilepšiť aj o 50 až 60 libier mesačne. 

Viac o téme: Hypotéka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu