Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Objav Titanicu bol len zastierací manéver: Výsledok tajnej operácie

Titanic Zobraziť galériu (3)
Titanic (Zdroj: youtube.com)

WICHITA - Americký oceánológ Robert Ballard, ktorý sa narodil 30. júna 1942, sa preslávil v polovici 80. rokov, keď sa mu podarilo v hlbinách Atlantiku nájsť vrak Titanicu. Objav legendárnej lode bol ale len "vedľajším produktom" pátrania po stratených jadrových ponorkách Thresher a Scorpion. Americké námorníctvo, ktoré hradilo veľkú časť nákladov Ballardovej výpravy, to využilo ako vhodnú kryciu historku pre utajenie svojej operácie.

Vrak lode ohrozuje Britániu: Viac ako 1000 ton výbušnín môže spôsobiť katastrofu

Stávka na Roberta Ballarda nebola náhodná, po univerzite totiž slúžil v druhej polovici 60. rokov u amerického námorníctva a neskôr sa ako rezervista zapájal do vojenským operácií. Ballard, ktorého na prieskum mora pritiahol Verneov román Dvadsať tisíc míľ pod morom a získal doktorát z morskej geológie, používal pre prieskum morského dna videokamery, ktoré mali v porovnaní s bežne nasadzovanými sonarmi rad výhod. Vďaka tejto metóde potom objavil nielen stratené ponorky alebo Titanic.

Vrak Titanicu láka dobrodruhov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / AP)

Robert Ballard
Zobraziť galériu (3)
Robert Ballard  (Zdroj: SITA/AP)

Napríklad v roku 1989 objavil vrak nemeckej vojnovej lode Bismarck, ktorú britské loďstvo potopilo v Atlantickom oceáne po dramatickom súboji v máji 1941, v roku 1998 našiel na dne Tichého oceánu vrak lietadlovej lode Yorktown, potopenej japonskou ponorkou v preslávenej bitke o atol Midway, či v roku 2002 vrak torpédoborca PT-109, ktorého potopenie japonskou vojnovou loďou Amagiri 2. augusta 1943 prežil neskorší americký prezident John Fitzgerald Kennedy.

Viac o téme: TitanicRobert Ballard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu