Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vrak lode ohrozuje Britániu: Viac ako 1000 ton výbušnín môže spôsobiť katastrofu

Stožiare SS Montgomery Zobraziť galériu (2)
Stožiare SS Montgomery (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Americká loď SS Richard Montgomery, ktorá sa potopila počas druhej svetovej vojny v Lamanšskom prielive, predstavuje podľa odborníkov veľkú hrozbu. Na jej palube sa totiž stále nachádza obrovské množstvo výbušnín, ktoré sú aj po 73 rokoch, stále živé.

Ohromujúce zistenie o potopení Titanicu: Nebyť jednej veci, skaza sa nikdy nemusela stať

Na lodných stožiaroch, ktoré vyčnievajú z vody, sú umiestnené varované značky s nápismi: "Nebezpečenstvo - nevybuchnutá munícia. Nepribližujte sa k vraku."

SS Montgomery bola súčasťou konvoja smerujúceho do Cherbourgu vo francúzskej Normandii, keď sa v roku 1944 potopila pri ústí rieky Temže. V jej útrobách sa stále nachádza 1400 ton výbušnín.

Vrak lode ohrozuje Britániu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Časopis New Scientis v roku 2004 informoval, že ak by munícia explodovala, išlo by o najväčšiu nejadrovú explóziu schopnú zničiť neďaleký prístav Sheerness.

Odborníci varovali, že by sa vytvorila vlna podobná cunami, ktorá by zaplavila tisíce domov a zničila mestá a dediny.

Napriek svojmu názvu nebolo plavidlo v skutočnosti pomenované podľa poľného maršala Bernarda Montgomeryho, ktorý viedol spojeneckú inváziu do Normandie.

Je pomenovaná po Richardovi Montgomerym, írskom vojakovi, ktorý slúžil v britskej armáde predtým, než bojoval v americkej revolúcii. Američania považovali Montgomeryho za mučeníka v boji za nezávislosť od britskej vlády.

Podľa Kent Live vzniká o SS Montgomery dokument, ktorý má byť dokončený v októbri tohto roka. Bude zahŕňať rozhovory s veteránmi aj historikmi a riešiť otázku, či je vrak časovaná bomba, ktorá ohrozuje Londýn.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu