Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americký miliardár Soros sa teší z masových protestov: Orbán vytvoril mafiánsky štát

George Soros Zobraziť galériu (2)
George Soros (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Americký investor a filantrop maďarského pôvodu George Soros dnes v Bruseli kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý nevylučuje možnosť zatvoriť ním založenú Stredoeurópsku univerzitu (CEU) v Budapešti.

Soros, ktorý vystúpil ako hosť na Bruselskom ekonomickom fóre, počas svojho prejavu obvinil Orbána z vytvárania "mafiánskeho štátu" v Maďarsku. Podľa agentúry AP Soros použil termín, ktorý šíria Orbánovi kritici narážajúc na to, že šéf maďarskej vlády riadi čoraz autoritatívnejší a skorumpovanejší politický systém, kde šancu zbohatnúť dostávajú ľudia z jeho blízkosti.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Americký miliardár pochválil tisíce Maďarov, ktorí sa v uplynulých zúčastnili na pouličných demonštráciách na obranu CEU, založenej v roku 1991. K demonštráciám došlo potom ako Orbánova strana Fidesz v apríli prijala legislatívu, ohrozujúcu fungovanie univerzity.

Soros v Bruseli zdôraznil, že je "hrdý zakladateľ Stredoeurópskej univerzity, ktorá po 26 rokoch patrí medzi 50 najlepších univerzít na svete v mnohých spoločenských vedách". Agentúra AP pripomenula, že 86-ročný Soros, ktorý prežil holokaust, je tŕňom v oku najmä populistom a nacionalistom. Najviac im prekáža, že otvorene podporuje liberálne hnutia vrátane komunity LGBT a bojuje za práva žien a utečencov. Jeho priaznivci ho chvália za to, že podporuje boj za spravodlivosť.   

Reakcia na seba nenechala dlho čakať

Maďarská vláda vo štvrtok podráždene zareagovala na vyhlásenia amerického finančníka s maďarskými koreňmi Georgea Sorosa, ktorý krátko predtým kritizoval premiéra Viktora Orbána. "Kto je to George Soros? Čo má vôbec do činenia s Európou a jej budúcnosťou? Prečo by to, čo hovorí, malo mať nejakú váhu?" pýtal sa hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. O budúcnosti Európy podľa neho budú rozhodovať iba "demokraticky zvolení predstavitelia členských štátov".

Viac o téme: George SorosViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu