Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Misia NASA, ktorá môže zachrániť ľudstvo! Prvýkrát v histórii sa dotkneme Slnka

Ilustrácia odvážnej misie. Zobraziť galériu (3)
Ilustrácia odvážnej misie. (Zdroj: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)

CHICAGO - Národná agentúra pre letectvo a vesmír (NASA) oznámila počas živého vysielania na svojej internetovej stránke ambiciózne plány. Ako prvá na svete chce vyslať sondu priamo do atmosféry Slnka. Kozmická loď s názvom Parker Solar Probe by mala odletieť zo Zeme v lete 2018. Jej úlohou bude merať aktivitu hviezdy na jej povrchu, známom aj pod pojmom koróna a zbierať dôležité informácie o počasí, ktoré môžu pomôcť vedcom zlepšiť spôsob, akým predpovedajú nebezpečné slnečné žiarenie.

Astrofyzik zverejnil znepokojujúce VIDEO: Toto sú najdôležitejšie slová, aké som kedy vyslovil

Živé vysielanie sa uskutočnilo z auditória výskumného centra Univerzity Williama Eckhardta v Chicagu. Doktor Thomas Zurbuchen z riaditeľstva NASA uviedol, že prijali výzvu ísť do najhoršieho prostredia z hľadiska teploty v slnečnej sústave, kde chcú sledovať procesy, ktoré robia korónu horúcou a zistiť, aké procesy urýchľujú slnečný vietor.

Sonda, ktorá mala pôvodne názov Solar Probe Plus, bola premenovaná na Parker Solar Probe ako pocta priekopníkovi vedy o slnečnom vetre Eugenovi Parkerovi, ktorý bol tiež prítomný na podujatí.

Misia NASA, ktorá môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)

Podľa doktorky Nicoly Foxovej z laboratórií aplikovanej fyziky Univerzity Johnsa Hopkinsa v Marylande doteraz nemala NASA k dispozícii moderné materiály potrebné na to, aby sa sonda priblížila ku koróne. Koróna je skutočne teplejšia ako centrum Slnka a jednou z kľúčových súčastí misie je zistiť aj to, prečo je to tak.

Foxová vysvetlila, že Parker Solar Probe bude postupne "prichádzať" bližšie a bližšie k Slnku a bude odolávať vyšším teplotám ako ktorákoľvek iná sonda pred ňou. "Nakoniec sa dotkneme Slnka," povedala.

Misia NASA, ktorá môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory)

Kozmická loď sa dostane k Slnku na vzdialenosť sedem miliónov kilometrov. Bude čeliť extrémom v oblasti tepla (okolo 1370 stupňov Celzia) a žiarenia a dosiahne rýchlosť až 725 000 km/h. Chrániť ju má uhlíkový štít hrubý 12 cm.

Po štarte v júli 2018 sonda zamieri k Venuši, okolo ktorej sedemkrát preletí a potom v decembri 2024 vstúpi na obežnú dráhu Slnka. Plánovaných je jej 24 obletov. Misia vyjde na 1,5 miliardy dolárov (cca 1,34 miliardy eur).

Viac o téme: NASASlnko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu