Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Najhoršia masová vražda v USA: Pokladník školy zabil desiatky ľudí, dielo skazy dokonal

Ľudia sa zhromažďujú pri škole po výbuchu Zobraziť galériu (4)
Ľudia sa zhromažďujú pri škole po výbuchu (Zdroj: wikipedia/mystery man)

BATH TOWNSHIP - Pred 90 rokmi, 18. mája 1927, zahynulo počas série bombových atentátov v Bath School v americkom štáte Michigan 45 ľudí, z toho 38 detí vo veku 7 až 12 rokov. Ďalších takmer 60 ľudí bolo zranených. Páchateľom bol 55-ročný farmár a pokladník školy Andrew Kehoe, ktorý posledným z výbuchov spáchal samovraždu. Udalosť v mestečku je dodnes najhoršou masovou vraždou na školách v USA.

Motívom Kehoeovho činu bol údajne neúspech v miestnych voľbách. Muž najskôr zavraždil svoju manželku Nellie a vyhodil do povetria svoju farmu. Potom nastražil niekoľko výbušnín v miestnej škole. Výbuchy usmrtili 36 školákov a dvoch učiteľov. Keď sa v škole začali záchranné práce, odpálil ďalšie nálože, ktoré zabili ešte viac ľudí i jeho samotného. Pyrotechnici neskôr objavili v budove obrí arzenál výbušnín. 

Budova školy pred výbuchom
Zobraziť galériu (4)
Budova školy pred výbuchom  (Zdroj: wikipedia/mystery man)

Kehoe použil dynamit, pyrotol a zápalné bomby
Zobraziť galériu (4)
Kehoe použil dynamit, pyrotol a zápalné bomby  (Zdroj: wikipedia/mystery man)

Kehoe mal povesť problematického, konfliktného a agresívneho človeka. V roku 1924 bol napriek tomu zvolený za pokladníka školy. 

Andrew Kehoe
Zobraziť galériu (4)
Andrew Kehoe  (Zdroj: wikipedia/Jtmichcock)

Manželku zavraždil po tom, ako sa vrátila z nemocnice. Jej telo prepravil na farmu, ktorú vyhodil do vzduchu. Explózia bola taká silná, že z celej stavby zostal len komín. Výbuch v škole zaznamenali protipožiarne alarmy okolo 8:45 ráno miestneho času. Školský areál sa podľa výpovedí svedkov zmenil na vojnovú zónu. Po pol hodine Andrew vošiel medzi záchranárov autom naplneným výbušninou a svoje dielo skazy tak dokonal. 

Zo školy po atentáte zostali len ruiny
Zobraziť galériu (4)
Zo školy po atentáte zostali len ruiny  (Zdroj: wikipedia/mystery man)

Udalosť z roku 1927 zostáva najhorším masakrom na školách v USA. Odvtedy sa však odohralo množstvo ďalších. V apríli 2007 napríklad študent z Južnej Kórey Čo Sung-hu postrieľal na Virginskom polytechnickom inštitúte a štátnej univerzite v Blacksburgu 32 ľudí a následne spáchal samovraždu. Najviac školákov vôbec zahynulo pri útoku v roku 2004 v ruskom Beslane. Začiatkom septembra 2004 prepadla približne tridsiatka pročečenských ozbrojencov školu v Severnom Osetsku a zadržala 1120 ľudí. Po zásahu ruských ozbrojených síl zahynulo 331 ľudí spomedzi rukojemníkov (186 z nich boli deti). Zabitých bolo 31 teroristov a 12 príslušníkov špeciálnych síl. 

Viac o téme: MasakerBombový atentátBath school
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu