Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pitva veľryby odhalila strašnú pravdu: Najznečistenejší živočích na planéte, vedci sú v šoku

Lulu zahynula v dôsledku toxínov Zobraziť galériu (2)
Lulu zahynula v dôsledku toxínov (Zdroj: profimedia.sk)

GLASGOW - Keď vlani na pobrežie Škótska vyplavilo mŕtvu kosatku, ochranári boli veľmi smutní, pretože ich už veľa v týchto vodách neostalo. No teraz prišli s ešte hrozivejšou informáciou - Lulu mala v sebe toľko toxických látok, ako ešte zrejme žiadne zviera predtým.

Pozostatky kosatky dravej, ktorú nazvali Lulu, objavili začiatkom roka 2016 na pláži škótskeho ostrova Tiree. Uhynule zrejme preto, lebo sa zamotala do rybárskeho lana a nevedela sa z neho dostať von. Bola súčasťou skupiny ôsmich ďalších veľrýb, ktoré sa spolu plavili vo vodách tejto časti Atlantického oceána. 

Pitva veľryby odhalila strašnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vedci následne vykonali pitvu, ktorej výsledky boli zverejnené v stredu. Sú priam šokujúce. Analýza totiž odhalila, že kosatka mala v sebe polychlórované bifenyly (PCB), ktorých hodnota až stonásobne prekračovala bezpečný limit. V kilograme jej tuku sa nachádzalo až 950 miligramov tejto zakázanej toxickej látky. To z Lulu robí zrejme najznečistenejšieho živočícha na svete. Ochrancovia zvierat sa teraz boja, že sú kontaminované aj ostatné veľryby zo skupiny. 

Pitva veľryby odhalila strašnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

PCB sú syntetické organické chemické látky, ktoré sa v minulosti používali ako rozpúšťadlá či izolačné kvapaliny. Kedysi boli považované za neškodné, potom sa však zistilo, že sú zdraviu škodlivé a ich používanie sa zakázalo. Na životnom prostredí však ich vplyv možno pozorovať až doteraz. Hromadia sa najmä v telách morských živočíchov či vtákov. 

Greenpeace odhalil obrovskú hrozbu pre Slovákov: Rakovina! Toto je znečistená oblasť

"Tieto extrémne vysoké hodnoty PCB nájdené v Lulu sú len ďalším tragickým príkladom toho, aký dopad majú tieto toxické látky na našu prírodu. Také obrovské znečistenie v oceánoch, riekach a atmosfére jednoducho nemôžeme ignorovať. Musíme začať konať, a to veľmi rýchlo," uviedol Simon Walmsley zo Svetového fondu na ochranu prírody WWF. 

Podľa Walmsleyho hrozí, že do roku 2020 prídeme o dve tretiny živočíšnych a rastlinných druhov, ako dôsledok toho, ako sa správame k našej planéte. 

Viac o téme: VeľrybaZnečistenieŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu