Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Španielsko je svetovým majstrom: Jednu vec mu závidia všetky krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MADRID - Juan Benito Druet sa práve dozvedel, že sa mu možno zmení život. O niekoľko hodín na neho čaká nová oblička vďaka priekopníckemu mechanizmu darcovstva orgánov, ktorý už štvrťstoročie Španielsku závidí celý svet.

"Neviem, čo sa stane. Ale musím to riziko podstúpiť," zveruje sa 63-ročný pacient v nemocnici La Paz v Madride. Zdravotníci sa ho snažia upokojovať; taký druh operácie sa v Španielsku robí denne. Vlani bolo v krajine podľa Národnej organizácie pre transplantácie (ONT) vykonaných 4818 transplantácií orgánov, z toho 2994 obličiek. Táto organizácie Španielsku umožňuje, že už 25 rokov drží svetový rekord v počte zosnulých darcov orgánov na milión obyvateľov. Minulý rok to bolo 43,4 darcu na milión obyvateľov. V roku 2015 to bolo 40,2 darcu, zatiaľ čo v USA len 28,2, Francúzsku 28,1 a v Nemecku 10,9 darcu na milión ľudí. 

Jeronima, podporovaná manželom a sprevádzaná svojimi dvoma odrastenými deťmi, je z transplantácie nadšená. "Je to ešte lepšie, než keby som vyhrala v lotérii," hovorí 60-ročná žena, ktorá sa už teší, ako pôjde na dovolenku, pretože rovnako ako Juan Benito musela celý rok chodiť na dialýzu. 

Španielsko je svetovým majstrom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Operácia trvá štyri a pol hodiny. Chirurgovia pripravia obličku, ktorá bola deň predtým odobraná zosnulej pacientke, a púšťajú sa do zákroku. Pacienti potom priberajú na váhe a cítia sa lepšie. "Akoby im bol vdýchnutý nový život," vysvetľuje zakladateľ ONT Rafael Matesanz. Vychvaľuje španielsky centralizovaný systém, ktorý sa snaží prevziať Chorvátsko i Portugalsko, a ktorým sa už roky inšpirujú aj ďalšie európske štáty. 

Každá nemocnica má jedného koordinátora pre transplantácie. Či už ide o lekára alebo zdravotné sestry, sú to väčšinou expewrti na intenzívnu starostlivosť. To je zásadný predpoklad, ktorý Španielsko vytvorilo ako prvé. Je taktiež najlepšie v tom, ako vyhľadáva pacientov, ktorým hrozí mozgová mŕtvica alebo srdcové zlyhanie, keď orgány ako obličky, pečeň, pľúca alebo pankreas môžu ešte fungovať, a teda môžu byť aj transplantované. Súhlas s darcovstvom je okamžite oznámený ONT, ktorá vyhľadá najlepšie vyhovujúceho pacienta na čakacej listine. Ak žije ďaleko, orgán k nemu prepravia letecky. Operácia je zadarmo, je anonymná a môžu ju podstúpiť len osoby žijúce v Španielsku, aby sa zabránilo nelegálnemu obchodu s orgánmi. 

"To, čím sa od ostatných odlišujeme, je organizácia systému. Táto sieť, centralizácia, to je kľúč ku španielskemu úspechu," vysvetľuje expertka na etické otázky pri Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) v Ženeve, Marie-Charlotte Bousseauová. Vo svetovom meradle je podľa WHO zaistených len desať percent potrieb transplantácií. To znamená, že 90 percent pacientov na čakacích listinách zomrie. V Španielsku podľa ONT však vlani zomrelo len štyri až šesť percent pacientov, ktorí čakali na životne dôležitý orgán. 

Španielsko je svetovým majstrom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa španielskych zákonov platí, že ak neprejavila nebohá osoba počas svojho života inú vôľu, predpokladá sa, že možno jej orgány darovať. Ten istý princíp platí vo Francúzsku od 1. januára 2017. Zdravotníci sa však radia s príbuznými. Je treba veľa empatie, jemnosti a rešpektu. Mnohé rodiny utešuje aj to, keď vedia, že orgán ich syna alebo dcéry bude žiť v inom človeku, že im ľudia budú ďakovať za život. 

To je aj prípad Ramóna Garcíu Castilla, ktorý sa po transplantácii obličky zaviazal, že bude jesť vyvážene a piť denne dva litre vody. "Musím sa o ňu mnoho viac starať. Som za ňu vďačný," povedal. 

Viac o téme: ŠpanielskoDarcovstvo orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu