Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najintímnejšia štúdia do našich útrob: Toto máme spoločné s ostatnými cicavcami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

GEORGIA - Či už je to divoký zver alebo domáci maznáčik, lovec alebo korisť, či váži kilo alebo 100, je tu jedna vec, ktorú majú všetky cicavce spoločné - čas, za ktorý sa vyprázdnia. Podľa novej štúdie všetkým cicavcov trvá v priemere 12 sekúnd, aby si uľavili a vyvinuli pri tom približne rovnaký tlak bez ohľadu na rozdiely vo veľkosti.

Desať bizarných zdravotných rád, ktoré skutočne fungujú

V štúdii, publikovanej v časopise Soft Matter, výskumníci z Technologického inštitútu v Georgii vysvetlili, že fyzika defekácie zostáva "slabo pochopená". Takže tím pozoroval rôzne živočísne druhy v zoologickej záhrade v Atlante, vrátane slonov, pánd, prasiat bradavičnatých, či psa patriaceho jednému z výskumníkov, pri vyprázdňovaní. Taktiež sledovali videá z YouTube so zvieratami, ktoré sa vyprázdňovali, aby podľa New Scientist porovnali priemerný čas medzi 23 druhmi.

Tieto metódy odhalili množstvo spoločných faktorov vrátane pomeru dĺžky stolice k priemeru konečníka. A zvieratá zvyčajne využívali rovnaký tlak pri defekácii. Štúdia zároveň identifikovala vrstvu hlienu, ktorú majú v črevách všetky cicavce a ktorá zohráva rozhodujúcu úlohu pri vylučovaní odpadu.

Najintímnejšia štúdia do našich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Napriek dĺžke konečníka v rozmedzí od 4 do 40 cm, cicavce od mačiek po slony sa vyprázdňujú v takmer konštantnom trvaní 12 ± 7 sekúnd," napísali autori. Tento rýchly čas vyprázdňovania pravdepodobne zabraňuje tomu, aby sa zo zvierat stala korisť, vysvetľujú výskumníci.

"Pach telesného odpadu priťahuje predátorov, čo je pre zvieratá nebezpečné," povedala New Scientist Patricia Yangová, mechanická inžinierka z Technologického inštitútu v Georgii. "Ak by im to trvalo dlhšie, vystavujú sa riziku, že ich objavia," dodala. Zdá sa však, že ľudia tento problém nemajú, keďže dokážu na záchode presedieť niekedy aj desiatky minút.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu