Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prelomová správa od astrofyzikov: Tajomné vesmírne signály nie sú dielom ľudskej civilizácie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CANBERRA - Rýchle vysokofrekvenčné impulzy prichádzajúce z vesmíru sú pre vedcov obrovskou záhadou (FRBs). Astrofyzikálny fenomén dávajú niektorí z nich do súvislosti s inteligentnou civilizáciou, ktorá by mohla existovať niekde vo vzdialenom vesmíre. Záblesky prichádzajúce z neznáma by mohli byť pokusom o komunikáciu s ľudstvom.

Krátke vysokofrekvenčné impulzy zachytili vedci na oblohe už niekoľkokrát. Až teraz však definitívne potvrdili, že pochádzajú z kozmu a nie sú dielom človeka. Nie sú produktom prístrojov a nevznikli ani v našej atmosfére. S konštatovaním, ktoré v astrofyzike znamená dôležitý medzník, prišla austrálska výskumníčka Manisha Calebová z Australian National University v spolupráci s Swinburne University of Technology a austrálskym astrofyzikálnym strediskom ARC Centre of Excellence for All-sky Astrophysics (CAASTRO). Správu zverejnila Cornell Univerzity Library.

Fyzik zverejnil novú hypotézu o vesmíre: Obrovská revolúcia a zničenie Einsteinovej TOP teórie?

Výskumníci dokazovali kozmický pôvod signálov pomocou teleskopu z observatória neďaleko austrálskeho mesta Canberra (Molonglo Observatory Synthesis Telescope (MOST)). Keďže v okolí teleskopu sa nenachádzali žiadne „rušiče“, mohli sa spoľahnúť na to, že signál nebol skreslený. Celkovo sa vedcom podarilo zachytiť tri signály a jeden z nich bol viazaný na konkrétnu galaxiu.

Prelomová správa od astrofyzikov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Utmost - The Molonglo Observatory Synthesis Telescope)

Vedci signály pracovne pomenovali FRB 160317, 160410, a 160608. Prvý z nich zachytili v marci 2016, druhý v apríli 2016 a tretí v júni 2016. Vyzerá to tak, že prinajmenšom dva z nich prišli zo vzdialených končím vesmíru mimo našej galaxie. Ďalšou métou výskumníkov je bližšia lokalizácia zdroja signálov, ktoré trvajú len niekoľko tisícin sekundy. 

 

Viac o téme: TeleskopMimozemšťaniaSignál z vesmíru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu