Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Drogéria predávala nechutné maľovanky pre deti na FOTO

Maľovanky museli okamžite stiahnuť z predaja
Maľovanky museli okamžite stiahnuť z predaja (Zdroj: Twitter/AFP, Katy Lee)

AMSTERDAM - Nespočetné množstvo sťažností dostalo v posledných dňoch vedenie firmy Kruidvat, ktorá v Holandsku prevádzkuje sieť drogérií. Terčom kritiky sa stali maľovanky pre deti. Jednou z postavičiek určených na vyfarbenie bol totiž aj Adolf Hitler, informovala holandská tlač.

„Je nám to hrozne ľúto,“ ospravedlnil sa zákazníkom hovorca firmy, ktorá sa teraz podľa neho snaží usilovne zistiť, ako sa mohol nacistický diktátor do maľovaniek dostať. Zošit na skrátenie dlhej chvíle zo svojich predajní firma stiahla v ten istý deň, ktorý sa na pulty dostal. Hitler bol v maľovankách zobrazený ako karikatúra s veľkou hlavou, na ľavej paži mal pásku s hákovým krížom a pravou rukou hajloval.

Čistý blázon: Premenoval sa na Hitlera, Adolfa a Evu Braunovú mu odobrala sociálka

Maľovanky, v ktorých bol rad známych osobností vrátane juhoafrického bojovníka za ľudské práva Nelsona Mandelu, amerického prezidenta Abrahama Lincolna či vedca Alberta Einsteina, boli vyrobené v Indii. „Skontrolovali sme knižku kvôli prekladom, ale nekontrolovali sme všetky kresby,“ uviedla zástupkyňa belgickej firmy Trifora, ktorá holandskému reťazcu maľovanky dodala. „Mali sme to asi urobiť,“ pripustila.

Ako sa Hitler do maľovaniek dostal, ani belgická firma zatiaľ netuší. Má ale teóriu: indický maliar podľa nej zrejme muža zodpovedného za smrť miliónov ľudí skrátka nepoznal.

Viac o téme: HitlerMaľovanky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu