Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci odhalili dôkazy o pradávnom "brexite": Británia a Európa boli kedysi spojené

Európu a Britániu kedysi spájal úzky pás zeme. Zobraziť galériu (3)
Európu a Britániu kedysi spájal úzky pás zeme. (Zdroj: Imperial College London)

LONDÝN - Veľká Británia v posledných dňoch oficiálne začala proces odchodu z Európskej únie, vedci však uvádzajú, že našli dôkazy oveľa dávnejšieho brexitu. Zistili totiž, ako bol zničený úzky pás zeme, ktorý kedysi spájal dávnu Britániu s Európou. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Nature Communications sú vedci presvedčení, že pred 450-tisíc rokmi pretieklo veľké jazero a voda z neho narušila pozemné spojenie. Neskoršie záplavy potom Doverskú - alebo aj Calaiskú - úžinu úplne otvorili.

Ohromujúci objav v Európe: Našli tajomné stratené mesto, FOTO úžasnej krásy

Štúdiu viedol profesor Sanjeev Gupta z Kráľovskej univerzity v Londýne. Otvorenie Doverskej úžiny podľa neho bolo jednou z udalostí, ktoré definovali podobu severozápadnej Európy - a rozhodne bola určujúca pre budúcu podobu Británie. "Ak by sa táto náhodná geologická udalosť nestala, znamenalo by to, že by Británia navždy zostala spojená s kontinentom," povedal podľa spravodajského serveru BBC Gupta.

Pred viac ako pol miliónom rokov, uprostred doby ľadovej, spájal dnešný Dover na juhu Anglicka s Calais v severnom Francúzsku most v podobe pásu krajiny. Severne v jeho tesnej blízkosti bolo veľké ľadovcové jazero, ktoré sa vytvorilo na okraji ľadovej tabule pokrývajúcej väčšinu Európy.

Vedci sa domnievajú, že jazero začalo pretekať, takže kvantá vody potom narážali do tohto spojovacieho pásu krajiny. Dôkazy tohto geologického fenoménu sa našli na dne Lamanšského prielivu.

Geologické útvary na dne Lamanšského prielivu.
Zobraziť galériu (3)
Geologické útvary na dne Lamanšského prielivu.  (Zdroj: Imperial College London)

Inžinieri, ktorí skúmali morské dno kvôli plánovanej stavbe tunela pod Lamanšským prielivom, pred niekoľkými desaťročiami objavili sériu záhadných veľkých podvodných dier. Teraz vedci došli k záveru, že ich s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila pretekajúca voda z jazera.

"Tieto diery sú teraz vyplnené sedimentmi, ale zaujímavé na nich je to, že nejde o lineárne štruktúry, ako sú kaňony či údolia - sú to izolované priehlbiny," povedal Gupta. "A vyskytujú sa v rade - medzi Doverom a Calais sa ich tiahne celý pás. Navyše sú obrovské, dosahujú hĺbku 100 metrov a v priemere od niekoľko sto metrov až do niekoľkých kilometrov."

"Vysvetľujeme ich ako obrie prepadové rybníky. Myslíme si, že v podstate išlo o jazernú vodu prepadajúcu cez skalný okraj v Doverskej úžine v podobe série vodopádov, ktorá vymlela v podloží tieto priehlbiny. Iným mechanizmom sa dajú vysvetliť len ťažko," dodal.

Objavené priehlbiny
Zobraziť galériu (3)
Objavené priehlbiny  (Zdroj: Imperial College London)

Vedci si myslia, že jazero začalo pretekať asi pred 450-tisíc rokmi, a značne tak oslabilo spojovací pás zeme. Potom však podľa ich predpokladu nasledovali katastrofálne povodne. Nastali asi pred 150-tisíc rokmi a spojnicu zničili úplne. "Výsledkom je obrie údolie vyhĺbené v úžine, ktoré je široké osem až desať kilometrov. Nesie rad znakov, ktoré ukazujú na eróziu spôsobenú povodňami," uviedol Gupta.

Podľa spoluautorky štúdie Jenny Collierovej nie je jasné, čo jednu či druhú udalosť spôsobilo. "Možno sa odlomil kus ľadovej pokrývky, zrútil sa do jazera a zdvihol vlnu, ktorá vyryla cestu vode prepadajúcej cez kriedový okraj," uviedla. Ten potom mohla ďalej oslabiť nejaká katastrofa, možno zemetrasenie, ktoré uvoľnilo megapovodeň, ktorá spojenie medzi kontinentálnou Európou a Britániou definitívne prerušila.

Vedci by radi spresnili časový rámec a okolnosti tohto "geologického brexitu". To by vyžadovalo hĺbkové vrty do dna Doverskej úžiny a analýzu veku sedimentov. To by však bola dosť náročná aj nákladná akcia, pretože Lamanšský prieliv je najrušnejšou lodnou trasou na svete aj miestom silných prílivových a odlivových prúdov.

Viac o téme: BritániaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu