Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nočná mora dievčat, ktorá ich mrzačí na celý život: Je to hrozné, ked ju počujem tak kričať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

GORONTALO - Malá Salsa Djafarová má na hlave zlatú korunku a purpurové šaty. Chystá sa totiž mimoriadna rodinná oslava pri príležitosti jej obriezky. Pre toto rok a pol staré dievčatko, rovnako ako pre mnoho ďalších, to je nočná mora, ale zároveň krutá realita.

V skromnom domčeku v provincii Giorontalo v centrálnej Indonézii prekrýva tradičná obrezávačka dieťa bielou látkou a potom skláňa hlavu dole, a pritom skrýva v ruke ostrý nôž. Náhle dievčaku odreže pošteváčikovú kapucňu a malé pysky ohanbia. Dieťa kričí. Obrezávačka potom vezme odrezané kúsky mäsa a nožom ich vloží do citróna. Toto gesto označuje koniec rituálu, ktorý má malú Salsu zbaviť hriechov a urobiť z nej oficiálnu moslimku. "Je to hrozné, keď ju počujem tak kričať, ale je to tradícia," hovorí otec dieťaťa, 23-ročný robotník Arjun Djafar. Pri tejto ceremónii hrá miestna hudba a organizuje sa rodinná slávnosť. 

Otrasný zákrok stál dievčinu (†17) život: Zomrela pri zakázanom mrzačení genitálií

Mrzačenie ženských pohlavných orgánov, čo je lekárske označenie pre čiastočné alebo úplné odstránenie vonkajšch genitálnych orgánov u žien, sa v Indonézii, najľudnatejšej moslimskej krajine na svete, praktizuje celé generácie. Pre mnohé dievčatá je to povinný rituál. Barbarské metódy však hlasno odsudzujú ich odporcovia, ktorí žiadajú ich zákaz. Indonézska vláda často menila názor na metódy ženskej obriezky a vznikol tam zmätok. Raz sa ju pokúsila zakázať, ale silný odpor cirkevných úradov v štáte, kde islam hrá významnú úlohu, spôsobil, že takýto zákaz nebolo možné presadiť. Teraz sa vláda skôr pokúša presviedčať obyvateľov, aby s touto praxou skoncovali. Na medzinárodnej úrovni je ženská obriezka považovaná za porušovanie základných práv žien. 

Nočná mora dievčat, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Nikde inde nie je ženská obriezka tak populárna ako vo veľmi konzervatívnom regióne Gorontalo. Viac ako 80 percent dievčat mladších ako jedenásť rokov tu podľa vládnej správy podstúpilo mrzačenie ženských pohlavných orgánov. V meradle celej krajiny je to okolo 50 percent. Podľa obrzávačky Khadijah Ibrahimovej, ktorá prevzala živnosť po svojej matke, hrozí dievčatám, ktoré nie sú obrezané, duševné problémy a iné postihnutia. A mnohí obyvatelia si myslia, že moslimky, ktoré obriezku nepodstúpili, neprijme Alah. 

Ženská obriezka je nielen bežnou praxou v izolovaných regiónoch súostrovia, ale aj v Jakarte. V metropole sa však procedúra obmedzuje na symbolické gesto - do klitorisu dievčaťa je len zasunutá ihla. 

OSN schválila už dve rezolúcie proti tejto praxi a označila ju za procedúru škodlivú pre ženské pohlavné orgány, ktorá nemá žiadne lekárske zdôvodnenie. Naopak, môže vyvolať veľa problémov, ako je neplodnosť a zvýšené riziko komplikácií pri pôrode. Odpor voči obriezke zaznieva dokonca aj zo strany niektorých moslimských organizácií. "Myslím, že v mojom náboženstve nie je žiadna zmienka povoľujúca ženskú obriezku, nie je to v Koráne," povedala členka výboru proti násiliu na ženách, Khorirah Aliová. 

Nočná mora dievčat, ktorá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Cez rastúce odpor zrejme ženská obriezka v Indonézii sotva skončí. "Chcieť sa úplne zbaviť tejto praxe je ako plávať proti prúdu," hovorí expert na ženskú obriezku Jurnalis Uddin.

Viac o téme: IndonéziaObriezkaMrzačenie pohlavných orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu